Protiv uzgoja u BiH
322

Protest Koalicije bez krzna: Životinje budu oguljene žive samo da bi se neko osjećao moderno

Piše: M. N.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Aktivisti građanske inicijative Koalicija bez krzna izveli su danas performans ispred Vječne vatre u Sarajevu kojim su željeli poslati protestnu notu uoči posljednje odluke Doma naroda Parlamenta BiH o uzgoju životinja radi krzna.

Uzgajivači su pokrenuli inicijativu da se rok za zabranu uzgoja produži za još 10 godina, što aktivisti smatraju neprihvatljivim. Zabrana uzgoja životinja radi krzna u BiH trebala bi stupiti na snagu 1. januara 2018. godine, nakon 10 godina prijelaznog roka.

"Na posljednjoj sjednici predstavnici srpskih klubova i Demokratska fronta su glasali protiv prijedloga da se rok zabrane produži za još 10 godina, dok su sve ostale stranke iz FBiH ostale gluhe na naše argumente i pozive da razmisle ne samo o dobrobiti životinja već i okoliša u BiH. Posebno skrećemo pažnju na slučaj u Poljskoj gdje se 2012. godine desio sličan scenarij i danas više od 100 lokalnih zajednica radi sve što može kako bi istjerali krznarske fabrike", kazala je Maida Šabeta iz Koalicije bez krzna.

Aktivistkinja Aida Gavrić kazala je kako je stotine činčila potrebno da bi se napravila jedna bunda, a nerijetko životinje budu žive oguljene.

"Samo da bi se neko osjećao moderno, a u suštini izgledaju kao pećinske žene. Na nama su vještačke bunde i super izgledaju ako već želite takav izgled. Nema potrebe da životinje bivaju oguljene žive i ostanu žive nakon tog procesa u mukama da bi se neko osjećao moderno. Zamislite da vama neko oguli kožu i ostavi vas tako da živite. Pećinsko doba je davno prošlo i možemo se ugrijati na razne načine, sa divnim materijalima, nema potrebe za krznom", kazala je Gavrić.

Podsjećamo, zabrana uzgoja životinja radi krzna donesena je 2009. godine sa prijelaznim periodom do 1. januara naredne godine. Trenutno je u parlamentarnoj proceduri Prijedlog Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, kojim se nastoji rok zabrane produžiti za dodatnih deset godina.

Protekle sedmice, u organizaciji međunarodne koalicije Fur Free Alliance o ovoj temi je održan stručni seminar, na kojem su predočeni primjeri ostalih evropskih država, kao i ekološke posljedice te naučni argumenti protiv uzgoja radi krzna.