Prijatelji životinja u BiH
0

Protest ispred zoo vrta u Pionirskoj dolini

Sarajevo-x.com
Aktivisti udruženja Prijatelji životinja u BiH danas su održali prosvjed ispred Zoološkog vrta u Pionirskoj dolini, gdje su aktivisti zatvoreni u kavezu simbolično ukazali na izrazito loše uslove u zoološkim vrtovima u Bosni i Hercegovini i digli glas protiv zarobljavanja životinja u zoološkim vrtovima.

Udruženje Prijatelji životinja u BiH protivi se nabavci novih životinja te smatra da bi životinjama Zoološkog vrta u Pionirskoj dolini što prije trebalo osigurati bolje uslove života koji bi tim životinjama barem djelimično olakšali nedostatak slobode koja im je prisilno oduzeta.

Osiguranje boljih uslova za životinje u zoo vrtu je i jedna od obaveza koja proizilazi iz Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH.

Uprkos navodnoj brizi za životinje, zoološki vrtovi nisu stvarna utočišta ili simulirana prirodna staništa, već u stvarnosti predstavljaju doživotno zatočeništvo za životinje u kojima im je oduzeta svaka mogućnost za prirodno ponašanje. Time je i bilo kakva edukativna uloga zooloških vrtova upitna.

"Ljudima je zabavno ići u zoološke vrtove i gledati životinje kao žive izložbene eksponate. Te životinje su im zanimljive, lijepe, slatke i simpatične. Ali kad prođe tih par sati zabave ili znatiželje, oni odlaze svojim domovima dok životinje ostaju u zatočeništvu, gdje se dosađuju do ludila, u neadekvatnom i skučenom prostoru, osamljene, daleko od svojih prirodnih staništa, zbog čega pokazuju psihotično i samodestruktivno ponašanje koje se naziva zoohoza.", ističe se u saopćenju udruženja Prijatelji životinja u BiH.

Budućnost zooloških vrtova treba tražiti u primjeru Worldlife Centera u Londonu, koji planira stvaranje visoko-tehnološkog zoološkog vrta bez životinja. Posjetitelji će moći posmatrati životinje u divljini preko satelitske veze, uživo, čak i u vrlo udaljenim mjestima kao što su amazonske prašume, greben Velika barijera i Afrika, smatraju aktivisti ovog udruženja.

"Zamislite da ostanete zaglavljeni jedan dan u liftu, daju vam hranu i vodu, gledate kroz prozor lifta, ali ne znate kada ćete moći izaći van. Sad zamislite tako jednu sedmicu, pa mjesec, godinu... čitav život. U 21. vijeku zoološki vrtovi bi trebali postati stvar prošlosti, a ljudi svjesni potreba drugih životinjskih vrsta, potisnuvši svoj primitivan poriv da nekoga drže na doživotnoj robiji samo kako bi ga mogli posmatrati, zabave radi.", saopćeno je.