Sarajevo tower
140

Protest ispred suda u Sarajevu: Radnici traže milion KM duga od optuženog u akciji "Tower"

M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Grupa radnika sarajevske firme Euro Profil okupila se danas ispred zgrade Općinskog suda u Sarajevu kako bi izrazila nezadovoljstvo i zabrinutost za opstanak kompanije nakon što im je optuženi Elvedin Mahmutović, koji je uhapšen u akciji "Tower", kao direktor i jedan od investitora ostao dužan milion KM.
Mahmutović je direktor firme Smart Invest, koja je 50 posto vlasnik Sarajevo Towera. Prema riječima Muhameda Husanovića, šefa gradilišta, firma Euro Profil je pred bankrotom, a 50 ljudi sa svojim porodicama je očajno, jer ne znaju šta će biti s njihovim poslom i egzistencijom.

"Dobili smo platu za prošli mjesec i rečeno nam je da dalje ne znaju šta će biti, jer optuženi nije uplatio milion KM za izvršene radove. Mi smo radili sve po propisima i ono što je ugovoreno, ali smo prisiljeni bili da obustavimo radove u subotu zbog duga", rekao je ovaj radnik.

Kako poručuju, Mahmutović, koji predstavlja investitora s udjelom od 50 posto, ne želi potpisati isplatu novca za ugovorene poslove. Treba istaći da sud Mahmutoviću nije zabranio obavljanje dužnosti direktora kompanije Smart Invest.

Podsjetio je da je Mahmutović "reketario" njihovu firmu. Kako se navodi u optužnici Tužilaštva KS, Sedin Halilagić i Elvedin Mahmutović terete se da su od kraja maja 2019. do 10. jula 2019. godine kao odgovorne osobe firme Smart Invest, koja je bila angažirana na izgradnji stambeno-poslovnog objekta Sarajevo Tower, od podizvođača radova više puta tražili novac u iznosu od 200.000 KM, kako bi mu priznali izvršene građevinske radove pritom ga uslovljavajući prijetnjom aktivacije bankarske garancije date za ovaj posao.

Radnici mirno stoje i drže transparente na kojima piše "Spora pravda nije pravda", "Zaštitite zvizdače", kao i fotografije optuženih.

Okupili su se ispred suda jer je za danas zakazano ročište u ovom predmetu na kojem će biti pročitana optužnica.