Udruženja "Hidro energije
160

Protest ispred Parlamenta: Odbijte Zakon o električnoj energiji, ne ugrožavajte 3.500 radnih mjesta!

Protest ispred Parlamenta FBiH
Nakon najave kako će Predstavnički dom parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine donijeti Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji, jutros je pred zgradom parlamenta Federacije BiH održan mirni protest radnika iz sektora proizvodnje opreme za male hidroelektrane.

Radi se o radnicima bosansko-hercegovačkih firmi koje će po ''hitnom'' postupku ostati bez posla ukoliko Zastupunčki dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici po ''HITNOM POSTUPKU'' usvoji dopune Zakona o električnoj energiji koje predviđaju zabranu gradnje malih hidroelektrana.

Usvajanjem ovog Zakona, stotine radnika će ostati bez posla. Ono što mi tražimo jeste da se ovaj Prijedlog Zakona vrati u redovnu proceduru i da se u njegovu izmjenu uključi šira stručna javnost, a ne mala skupina nekompetentnih ljudi, kaže se u obraćanju Udruženja Proizvođača električne energije iz malih hidroelektrana u FBiH „Hidro energija“.

"U to ime na adresu Predsjedavajućem Predstavničkog doma gospodinu Mirsadu Zaimoviću i svim zastupnicima u Predstavničkom domu, poslali smo poziv da odbiju prijedlog Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH u kojem smo objasnili razloge protivljenja."

U obraćanju Predstavničkom domu Udruženja "Hidro energije", koje okuplja više od 100 kompanija, koje se bave proizvodnjom električne energije iz hidroelektrana, projektovanjem, izvođenjem radova, proizvodnjom opreme za hidroelektrane, iskazuju protivljenje iz sljedećih razloga:

  1. Ovakvom izmjenom Zakona onemogućit ćete svako daljnje implementiranje novih hidroenergetskih objekata na području Federacije BiH, što će za cilj imati smanjenje broja zaposlenih koji su uključeni u ovaj sektor. Procjenjuje se da je ugroženo najmanje 3500 radnih mjesta. Hidroenergetski potencijal naše države koji može kreirati na hiljade novih radnih mjesta do daljnjeg će ostati neiskorišten. Onemogućit ćete investicije od 2,5 milijardi KM u deset narednih godina u 500 novih malih hidroelektrana, koje za sobom nose još 4.000 direktnih i indirektnih novih radnih mjesta;

  2. Onemogućit ćete prihod od 275 miliona KM godišnje i PDV-a u iznosu od 46.750.000 KM;

  3. U pripremi navedenog Zakona nije bila uključena stručna javnost, kako naši članovi, tako ni pripadnici akademske zajednice, te nisu bili u prilici da iznesu svoje mišljenje po ovom pitanju. Smatramo da se prijedlog Zakona iz hitne procedure treba vratiti u redovnu proceduru;

  4. U slučaju usvajanja ovakvog zakona postat ćete prvi parlament koji je usvojio ovakav vid Zakona. Naime, ne postoji na svijetu ni jedan sličan primjer. Poslat ćete poruku kako domaćim, tako i stranim investitorima da je ovo država u kojoj se može nešto zabraniti graditi što ne postoji nigdje na svijetu;

  5. Napominjemo da je moguća proizvodnja električne energije u Federaciji BiH iz malih hidroelektrana jednaka godišnjoj proizvodnji termoelektrane – TE Kakanj, odnosno 2.500.000 MWh, te da je za ovu proizvodnju el. energije učešće u smanjenju stakleničkih plinova, a prvenstveno CO2 u iznosu od 1.875.000 tona, što odgovara kompoziciji od 75.000 vagona od po 25 tona!

  6. Podsjećamo da je ovaj Parlament u svim dosadašnjim opredjeljenjima podržavao i podsticao obnovljive izvore električne energije, te nas u najmanju ruku čudi ovakav kontradiktoran pristup;

Zbog svega navedenog pozivamo vas da odbijete navedeni prijedlog zakona, navode oni.

"Ako u ovoj oblasti postoje problemi, tražimo od vas da zajedno uradimo sve na poboljšanju postojećih zakonskih regulativa, ugledavši se na zemlje EU koje rade upravo suprotno i svake godine, s ciljem smanjenja emisija CO2 u zrak, povećavaju nivo iskorištenosti svojih hidropotencijala. Tako jedino možemo doći do rješenja koje će biti na opću korist svih građana Federacije BiH. Zabrane gradnje nisu nikakvo rješenje! Također, pozivamo i sve nadležne inspekcijske organe da rigorzno kažnjavaju sve one koji krše zakonske obaveze u pogledu korištenja hidropotencijala", stoji u saopštenju Udruženja Proizvođača električne energije iz malih hidroelektrana u FBiH "Hidro energija".