{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protest Egipćana u Sarajevu: Ne želimo više trpjeti vojnu vlast

A
25.1.2014. u 14:39
0
57
Protest Egipćana u Sarajevu: Ne želimo više trpjeti vojnu vlast
0
U organizaciji Udruženja egipatske dijaspore u BiH održan je mirni protest ispred zgrade Ambasade Arapske Republike Egipat u Sarajevu povodom godišnjice egipatske revolucije 25. januara 2011. godine kada je s vlasti svrgnut tadašnji egipatski lider Hosni Mubarak.
Blizu 40 članova Udruženja egipatske dijaspore u BiH poručilo je da su oni dio egipatskog naroda i da su protiv vojnog udara kojim je svrgnut predsjednik Muhamed Mursi, 3. jula prošle godine.

Egipćani su tokom današnjeg protesta nosili transparente na kojima je pisalo: "Sloboda i demokratija za sve, a ne samo za Evropu" i "Egipatska vojska ubija vlastiti’ narod". Demonstranti su također nosili fotografije prvog demokratski izabranog predsjednika koji je svrgnut u vojnom udaru u julu, Muhameda Mursija, kao i znak "Rabia", koji predstavlja znak sjećanja na ubistva nekoliko stotina pristalica smijenjenog predsjednika Mursija tokom protesta u Egiptu sredinom augusta prošle godine. 

Član egipatske dijaspore u BiH Muhamed Mahmud kazao je novinarima da je cilj protesta da cijelom svijetu pokažu da se u Egiptu desio vojni udar kojim je postavljena ilegalna vlast.

“Danas smo došli da pokažemo cijelom svijetu da je ono što se dešava u Egiptu vojni udar protiv demokratije i protiv volje naroda Egipta. Želimo kazati ko podržava vojni udar i ko su ilegalne vlasti u Egiptu”, rekao je Mahmud.

Napomenuo je da niko od egipatskih državljana koji žive u BiH nije izašao na referendum o ustavu u Egiptu, koji je nedavno održan.

“Ko je izašao na referendum? Niko od 150 ljudi iz egipatske dijaspore u BiH nije glasao na njihovom referendumu, jer ne priznajemo njihovu vlast koja ubija svoj vlastiti narod. Danas je također sav egipatski narod izašao na ulice i trgove da kažu da neće više trpjeti vojnu vlast generala, jer mi živimo pod vojnim režimom više od 60 godina”, istakao je Mahmud.

Predsjednik Udruženja egipatske dijaspore u BiH Aladin Said Ali Abdelal izjavio je da su se Egipćani u Sarajevu okupili kako bi poručili cijelom svijetu da Egipat danas živi pod vojnim režimom.

“Prije tri godine desila se revolucija u Egiptu kada je uklonjen diktator Hosni Mubarak. Nažalost, ostao je njegov režim koji i danas stvara probleme i haos u zemlji. Taj režim je svrgnuo i predsjednika Mursija, kojeg je narod izabrao, a uklonili su i parlament koji je izabran od strane naroda”, kazao je on.

Danas će u Kairu i u još 24 grada na poziv Koalicije za povratak legitimiteta, u 35 džamija i na 19 drugih mjesta, biti održani protesti protivnika vojnog udara izvedenog 3. jula 2013. u kojem je svrgnut s vlasti legalno izabrani predsjednik Mursi, a kojima će također biti obilježen 25. januar, godišnjica egipatske revolucije.

Nacionalna alijansa protiv vojnog udara u Egiptu istim povodom najavila je masovne demonstracije koje će trajati 18 dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: