BiH
0

Protest Egipćana u Sarajevu: Ne želimo više trpjeti vojnu vlast

Anadolija
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U organizaciji Udruženja egipatske dijaspore u BiH održan je mirni protest ispred zgrade Ambasade Arapske Republike Egipat u Sarajevu povodom godišnjice egipatske revolucije 25. januara 2011. godine kada je s vlasti svrgnut tadašnji egipatski lider Hosni Mubarak.

Blizu 40 članova Udruženja egipatske dijaspore u BiH poručilo je da su oni dio egipatskog naroda i da su protiv vojnog udara kojim je svrgnut predsjednik Muhamed Mursi, 3. jula prošle godine.

Egipćani su tokom današnjeg protesta nosili transparente na kojima je pisalo: "Sloboda i demokratija za sve, a ne samo za Evropu" i "Egipatska vojska ubija vlastiti’ narod". Demonstranti su također nosili fotografije prvog demokratski izabranog predsjednika koji je svrgnut u vojnom udaru u julu, Muhameda Mursija, kao i znak "Rabia", koji predstavlja znak sjećanja na ubistva nekoliko stotina pristalica smijenjenog predsjednika Mursija tokom protesta u Egiptu sredinom augusta prošle godine. 

Član egipatske dijaspore u BiH Muhamed Mahmud kazao je novinarima da je cilj protesta da cijelom svijetu pokažu da se u Egiptu desio vojni udar kojim je postavljena ilegalna vlast.

“Danas smo došli da pokažemo cijelom svijetu da je ono što se dešava u Egiptu vojni udar protiv demokratije i protiv volje naroda Egipta. Želimo kazati ko podržava vojni udar i ko su ilegalne vlasti u Egiptu”, rekao je Mahmud.

Napomenuo je da niko od egipatskih državljana koji žive u BiH nije izašao na referendum o ustavu u Egiptu, koji je nedavno održan.

“Ko je izašao na referendum? Niko od 150 ljudi iz egipatske dijaspore u BiH nije glasao na njihovom referendumu, jer ne priznajemo njihovu vlast koja ubija svoj vlastiti narod. Danas je također sav egipatski narod izašao na ulice i trgove da kažu da neće više trpjeti vojnu vlast generala, jer mi živimo pod vojnim režimom više od 60 godina”, istakao je Mahmud.

Predsjednik Udruženja egipatske dijaspore u BiH Aladin Said Ali Abdelal izjavio je da su se Egipćani u Sarajevu okupili kako bi poručili cijelom svijetu da Egipat danas živi pod vojnim režimom.

“Prije tri godine desila se revolucija u Egiptu kada je uklonjen diktator Hosni Mubarak. Nažalost, ostao je njegov režim koji i danas stvara probleme i haos u zemlji. Taj režim je svrgnuo i predsjednika Mursija, kojeg je narod izabrao, a uklonili su i parlament koji je izabran od strane naroda”, kazao je on.

Danas će u Kairu i u još 24 grada na poziv Koalicije za povratak legitimiteta, u 35 džamija i na 19 drugih mjesta, biti održani protesti protivnika vojnog udara izvedenog 3. jula 2013. u kojem je svrgnut s vlasti legalno izabrani predsjednik Mursi, a kojima će također biti obilježen 25. januar, godišnjica egipatske revolucije.

Nacionalna alijansa protiv vojnog udara u Egiptu istim povodom najavila je masovne demonstracije koje će trajati 18 dana.