|

Prosvjetni radnici u Krajini ponovo protestovali: U septembru neće početi nastava

Prosvjetni radnici u Krajini ponovo protestovali: U septembru neće početi nastava
16
F
FENA
24.6.2019. u 13:32
2
komentara
16

dijeljenja
Prosvjetni radnici u Krajini ponovo protestovali: U septembru neće početi nastava
Prosvjetni radnici u Unsko-sanskom kantonu (USK) današnjim su protestnim skupom na Gradskom trgu u Bihaću izrazili nezadovoljstvo zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora, te izvještaja komisije Ministarstva obrazovanja kojim je predviđeno otpuštanje oko 300 nastavnika i učitelja u narednoj školskoj godini.
"Svi naši dogovori s Vladom USK su do sada prekršeni, a posebno smo nezadovoljni tim izvještajem Komisije, koja je radila u nepotpunom sastavu i bez saglasnosti sindikata. Kolektivni ugovor je prekršen skoro u cjelosti, jer se plate ne isplaćuju u roku od 30 dana, a nije ispoštovana ni osnovica za platu koja je dogovorena Kolektivnim ugovorom", rekla je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadžić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović najavio je kako nastava neće početi u septembru, ukoliko Vlada ne ispuni obećanja i ne promijeni odnos prema zaposlenima u obrazovanju.

"Krajišnike je dosad krasilo to što su održavali obećanja, međutim ovaj saziv Kantonalne vlade to nije uradio. Današnji skup je prilika da se odazovu pozivu za nove razgovore i pregovore, te da zajedno nađemo zadovoljavajuće rješenje za sve. U protivnom, nastava u USK u narednoj školskoj godini neće početi prema planu i programu, dakle prosvjetni radnici će u generalni štrajk", istakao je Šatorović.

Izraženo je nezadovoljstvo i odlukom Vlade USK o zatvaranju određenog broja područnih škola u ovom dijelu države, što će značajno otežati proces obrazovanja i za roditelje učenika koji putuju.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...