Ne rade 63 ustanove
6

Prosvjetni radnici u Krajini nisu jedinstveni, četiri osnovne i jedna srednja škola ne štrajkuju

M. N.
Druga srednja škola u Cazinu
Druga srednja škola u Cazinu
Prosvjetni radnici Unsko-sanskog kantona već drugi dan su u generalnom štrajku, ali ipak nisu jedinstveni. U štrajku nisu četiri osnovne škole iz Velike Kladuše i Sanskog Mosta, a od danas se odvija nastava u punom kapacitet i u JU "II srednja škola" u Cazinu.
Štrajk se odvija, uz poštivanje minimum poslova u 43 osnovne i 20 srednjih škola u USK. Iz sindikata osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja kazali su da us jako zadovoljni pokazanim jedinstvom radnika koji nisu članovi sindikata.

U štrajku nisu Prva osnovna škola, OŠ Suad Tabaković i OŠ Fadil Bilal iz Velike Kladuše te OŠ Skender Kulenović iz Sanskog Mosta.

"Odluka Druge srednje škole u Cazinu podrazumijeva da će organizirati za sutrašnji dan redovnu nastavu, čime su prekršili Statutarne odredbe Sindikata srednjeg obrazovanja, a time i pokazali svoju nesolidarnost", kazali su iz Sindikata.

Ističu kako ih Vlada USK nije pozivala na pregovore tako da ne znaju njihove dalje korake.

Iz Druge srednje škole u Cazinu kazali su kako je većina uposlenika bila protiv štrajka te su odlučili da od danas počinje redovna nastava za sva odjeljenja.

Brojni su razlozi zbog kojih su se prosvjetari u Unsko-sanskom kantonu od lučili za štrajk. Vlada USK je poručila kako ne može ispuniti sve njihove zahtjeve.