Traže veće plaće
0

Prosvjetni radnici u Kantonu Sarajevo danas stupaju u štrajk upozorenja

Piše: Dž. L.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Prosvjetni radnici u Kantonu Sarajevo danas će stupiti u štrajk upozorenja jer Vlada KS nije ispunila njihov zahtjev za povećanje plaće.

Štrajk upozorenja počinje u sedam sati u vrtićima JU Djeca Sarajeva i od 7:35 sati u 68 osnovnih škola na području Kantona Sarajevo.

Iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS upozoravali su nekoliko puta kako su spremni na svakodnevne štrajkove jer nisu uspjeli ostvariti socijalni dijalog s vlastima. Kako kažu, tokom proteklih pet mjeseci niko nije odgovorio na njihov zahtjev za povećanje osnovice plaće.

Posljednje povećanje plaća prosvjetnim radnicima bilo je u januaru ove godine za 2,5 posto, odnosno od 20 do 30 KM.

Osnovica koju oni sada traže je 330 KM. Kako bi se ispunili njihovi zahtjevi, iz budžeta KS potrebno je izdvojiti skoro deset miliona KM. Inače, početna plaća visokoobrazovanog profesora, magistra ili doktora nauka u osnovnoj školi u KS je blizu 1.070 KM. Prosvjetni radnici traže da ovaj iznos bude povećan za skoro 140 KM.

Predstavnici Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS mole roditelje za razumijevanje jer, ističu, ne postoji drugi način da se izbore za svoja prava.

Štrajk prosvjetnih radnika u KS trebao bi trajati do 4. oktobra. Za to vrijeme djecu će u vrtiće primati od 9 sati ujutro, a nastava u školama će počinjati u 9:35 sati. Roditeljima koji nemaju alternativu će se izaći u susret i njihovu djecu će čuvati u vrtićima.