Traže veće plaće
138

Prosvjetni radnici protestuju ispred Vlade KS: Spremni smo na svakodnevne štrajkove

Piše: Dž. L.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Prosvjetni radnici iz Kantona Sarajevo okupili su se na mirnim protestima ispred kantonalne Vlade kako bi tražili povećanje osnovice za obračun plaće u visini od 330 KM.

Njih stotine poručuju kako su spremni na organizaciju velikih protesta ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS, podsjetio je kako je ovo treći put da izlaze pred zgradu Vlade KS.

"Prvi put smo izašli na proteste 2013. godine kada smo tražili veće plaće, iste kao što imaju organi uprave, službenici i ministri. Tada smo se izborili za naša prava. U maju ove godine smo se borili za našu djecu, za pedagoške standarde, za bolje uslove. Dobili smo i tu bitku. Prema pedagoškom standardu ne upisuje se više od 28 učenika u jedno odjeljenje i puno je bolja situacija kada je riječ o nastavnim sadržajima, jer su reducirani. Danas smo ovdje izašli da mirnim putem upozorimo Vladu KS da ne može izbjegavati razgovor sa sindikatima", kazao je Sivro.

Prosvjetni radnici dobili su poziv Vlade KS da danas pregovaraju o njihovim zahtjevima, ali kazali su nam kako ga neće prihvatiti.

"Pozvat ćemo premijera da izađe pred prosvjetne radnike i kaže im koliko to treba biti osnovica plaće. Osnovica koju mi tražimo je 330 KM. Ona se dva puta pomjerala i ukupno povećanje u proteklih pet godina je pet posto. Budžet je rastao u Kantonu Sarajevo za 175 miliona KM. Danas ćemo jasno kazati da nas ne podržavaju samo prosvjetni radnici, članovi Sindikata, već i istok i zapad. Dobili smo pisma iz svih glavnih gradova zemalja bivše Jugoslavije koji nam daju podršku. Više od 185 hiljada prosvjetnih radnika podržava ovaj skup", dodao je Sivro.

Ukoliko se ne zadovolje njihovi zahtjevi, prosvjetni radnici najavljuju svakodnevne štrajkove koji će paralizirati rad škola.

"Ponovo ćemo organizirati velike proteste ako treba. Pozvat ćemo sve one koji podržavaju ovu priču i sve političare koji su kandidati na izborima, nevladine organizacije i vjerske zajednice da kažu da li je ulaganje u obrazovanje trošak ili ulaganje u budućnost", istakao je Sivro.

Posljednje povećanje plaća prosvjetnim radnicima bilo je u januaru ove godine za 2,5 posto, odnosno od 20 do 30 KM.

Kako bi se ispunili zahtjevi prosvjetnih radnika, iz budžeta KS potrebno je izdvojiti skoro deset miliona KM. Početna plaća visokoobrazovanog profesora, magistra ili doktora nauka u osnovnoj školi u KS je blizu 1.070 KM. Prosvjetni radnici traže da ovaj iznos bude povećan za skoro 140 KM.

"Ukoliko ima novca za finansiranje političkih stranaka, a znamo da ima, onda mora biti i novca za prosvjetu u KS. Vlada KS nam do danas nije ponudila ništa. Jedino je ministar Elvir Kazazović samoinicijativno rekao da bi bilo realno da osnovica bude 305 KM, što je povećanje za pet posto. Nama je prihvatljivo da od 1. oktobra imamo povećanje od pet posto, a ostatak od prvog januara iduće godine", pojasnio je Sivro.

Nastava danas nije obustavljena u školama na području KS, a nastavnici su se rasporedili po smjenama kako ne bi oštetili učenike.