Optužbe na sve strane
7

Prosvjetni radnici poručuju Vladi USK: Mi smo devet mjeseci bili spremni na pregovore, ignorisali ste nas

M. N.
Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja USK oglasio se nakon saopćenja Vlade SK kazavši kako izražavaju iskreno žaljenje što oni nisu željeli biti iskreni socijalni partner i što su koristili svaku priliku da interese pojedinaca i grupa stave iznad interesa učenika, roditelja i uposlenih u odgojno-obrazovnim ustanovama.

U saopćenju koje potpisuje Štrajkački odbor kazali su kako su posljednjih devet mjeseci pozivali Vladu na pregovore, upozoravali protestima i konferencijama za medije šta ih sve čeka ukoliko nastave ignorisati glas uposlenih u odgojno-obrazovnim ustanovama.

"Sada kada je taj trenutak došao, umjesto da nastojite popraviti narušene socijalne odnose te pokušate ponuditi realno rješenje, vi i dalje u duhu vašeg mandata 'vladaj, vlado' nastavljate s omalovažavanjem i ponižavanjem uposlenih u odgojno-obrazovnim ustanovama te obmanjivanjem pokušavate prebaciti odgovornost na druge i međusobno zavaditi. Mi to ne možemo i ne smijemo dopustiti jer kada nepravda postane zakon, otpor postaje obaveza", kažu u saopćenju.

Istakli su kako očito premijer i Vlada USK nije dobro informisana o dešavanjima na pregovorima te su ih podsjetili kako godinu dana prosvjetni radnici nisu dobili platu već akontaciju.

Kazali su kako su pružili punu podršku u otkrivanju onih koji su protuzakonito zapošljavali te grubo kršili pedagoške standarde, Zakon o javnim nabavkama, Zakon o osnovnom i općem srednjem odgoju i obrazovanju, ali da su ostali zaprepašteni kada je, kako kažu, inspekcija utvrdila da se sve to radilo uz odobrenje i šutnju Ministarstva obrazovanja. Još više nas je zaprepastilo da ste vi i Vlada USK nastavili istim putem. Sjetite se samo sramotne izmjene i dopune Zakona o osnovnom i općem srednjem obrazovanju gdje ste svu moć upravljanja školama oduzeli od direktora i školskih odbora te prebacili na jednog čovjeka, ministra. Da su Vaše namjere bile iskrene, podržali biste donošenje novog Zakona o osnovnom obrazovanju koji bi za sva vremena izbacio politiku iz škola", kažu prosvjetni radnici.

Kazali su kako nije tačna konstatacija da oni nisu željeli pregovarati poručujući da su uvijek za pregovore i dogovor, ali da oni njih nisu pozvali na pregovore mjesecima već su ih ignorisali.

"Želimo vas podsjetiti da ste u januaru vi i pregovarački tim Vlade, nama i predsjedniku Šatoroviću obećali da će Budžetom plata biti planirana po kolektivnom ugovoru i da će isplata krenuti s aprilskom platom zbog odluke o privremenom finansiranju. Niste to obećanje ispunili. Smatramo da je Vlada USK jedini krivac za ovakvo stanje jer ste nas primorali da iskoristimo sve zakonom dozvoljene metode i da pokrenemo mehanizam generalnog štrajka kako bismo Vas natjerali da uopće razgovarate sa nama", kažu.

Na kraju poručuju kako smatraju da premijeru USK i Vladi odgovara ovakvo stanje jer im škole nisu spremne za početak školske godine s obzirom da se u njima još uvijek ne zna ništa kada su u pitanju odjeljenja, kombinacije, broj uposlenih, tehnološki višak i potrebe.