BiH
6

Ministar Damir Marjanović ispred prosvjetara: Moja ostavka je konačna i odričem se "bijelog hljeba"

Piše: E. Gorinjac
Foto: N. G./Klix.ba
Prosvjetari na ulicama Sarajeva (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prosvjetni radnici Kantona Sarajevo organizirali su danas u Sarajevu dvosatni protest, što je na kraju rezultiralo ostavkom ministra obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Damira Marjanovića.

Protestni skup je počeo u 11 sati okupljanjem ispred Vječne vatre, nakon čega je blizu 2.000 nastavnika, profesora i učitelja krenulo prema zgradi Vlade Kantona Sarajevo, a usput su kod Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva odali počast svim mališanima stradalim u proteklom ratu.

Nekoliko puta za vrijeme dvosatnog protesta sindikalci su kazali kako zajedno sa svojim porodicama čine glasačko tijelo koje ima 17.000 ljudi te da pozivaju Vladu da dobro razmisli kome će prosvjetari i njihove porodice dati glasove na sljedećim izborima.

Na početku skupa predstavnici sindikata su isticali kako ovo nije rušenje Vlade KS, ali pred kraj protesta, nakon što je saopćeno da je Marjanović podnio ostavku, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja KS Faruk Bešlić je rekao kako poziva i ostale u Vladi da podnesu ostavke.

Kako su kazali, prosvjetari su organizirali protest zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora i neredovne isplate plaća te razlike u plaćama. Također, istaknuto je kako su protesti organizirani zbog diskriminacije prema njima te da traže od Vlade vraćanje digniteta i dostojanstva prosvjetnim radnicima.

I GRAS-ovci na protestima prosvjetara

Podršku su im dali i neki drugi sindikati, a pred zgradom Vlade je bilo nekoliko radnika GRAS-a zajedno sa predsjednikom Sindikata komunalne privrede GRAS-a Adnanom Himzanijom. Na protestima su se puštale pjesme grupe Dubioza kolektiva, kao i "Internacionala". U jednom momentu Bešlić je pozvao premijera KS da izađe i da im se obrati "ako smije". Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Saudin Sivro se pred kraj protesta obratio radnicima kazavši da je dobio SMS u kojem mu se postavlja pitanje zašto svira "Internacionala" i zašto jedni druge zovu drugovima i drugaricama.

"Moj odgovor je bio da smo obespravljeni Allahovi robovi i da će Allah kazniti one koji nam ovo rade. Ja sam efendija i ne stidim se Internacionale, a vama poručujem Allah neka je na pomoći onima koji su počinili zulum nad nama povećavajući plaću samo sebi. Ovo je skup Allahovih robova", rekao je Sivro, najavivši da je ovo početak serije protesta.

U međuvremenu u zgradi Vlade je održana konferencija za medije na kojoj su se obratili Marjanović i ministar finansija KS Muhamed Kozadra. Nakon što je podsjetio šta je sve uradilo njegovo Ministarstvo u poteklih šest mjeseci dok ga je on predvodio, Marjanović je kazao kako podnosi neopozivu ostavku te da neće koristiti ono što se zove "bijeli hljeb", odnosno da neće primati plaću nakon što bude razriješen sa funkcije ministra obrazovanja i navuke, a na koju ima pravo.

"Danas je tačno šest mjeseci otkako sam ministar. Do sada smo donijeli dva zakona čije donošenje je do prije nekoliko mjeseci bilo nezamislivo, a to su Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o osnovnom obrazovanju, koji se odnosio na poštivanje odluke Ustavnog suda vezane za vjeronauku. Imam dobru najavu, a to je da će sutra ili prekosutra na sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu biti usvojen Statut Univerziteta, na što se čeka godinama", kazao je Marjanović, nabrajajući još nekoliko zakona vezanih za obrazovanje koji su već ili će ubrzo biti u parlamentarnoj proceduri.

Kada su u pitanju prava radnika, prosvjetara, ministar je napomenuo da je za vrijeme njegovog mandata donesen Pravilnik o zapošljavanju, da su donesene Izmjene pravilnika o tehnološkom višku, kao i to da je dogovorena cijena rada za 2012. godinu.

"Nikada sebi nisam htio dopustiti da izađete na ulice"

"Ona je dogovorena i objavljena i već u petak su počele isplate razlika plaća za januar, februar i mart 2012. godine. Osnovni zahtjev prvog polusatnog štarjka prosvjetara su bile plaće u isto vrijeme kad i ostalim budžetskim korisnicima, što sam i tada javno podržao. Kolege iz Vlade su to podržale i stav Ministarstva, ali i Vlade je da će sve plaće biti u isto vrijeme, osim policiji", kazao je Marjanović.

Ono što je ostalo nedefinirano je cijena rada u obrazovanju za ovu godinu. Ministarstvo je tokom aprila imalo niz razgovora sa sindikatima i predloženi su koeficijenti za obraćun plaća.

"Naš zajednički stav sa predloženom osnovicom i koeficijentima smo uputili Vladi", kazao je Marjanović, a zatim je saopćio da podnosi neopozivu ostavku.

"Došlo je do nečega što ja sebi nikada nisam htio dopustiti, a to je da prosvjetni radnici izađu na ulicu i zatraže svoja prava. Da li je bilo razloga za štrajk, otvoreno ću reći da nije, bilo je razloga da se dalje nastave pregovori i Ministarstvo je trasiralo taj put", dodao je Marjanović.

Novinarima se obratio i ministar Kozadra kazavši da mu je žao što Marjanović odlazi iz Vlade.

"Ova Vlada je otišla najdalje u dogovorima sa sinikatima. Sa sindikatima državnih službenika i namještenika postignut je dogovor o cijeni rada, koji će se primjenjivati i na uposlene u obrazovanju. Vlada je odlučna u tome da sve plaće budu riješene na isti način. Sporazum koji je ministar Marjanović napravio sa sindikatima obrazovanja u vezi sa koeficijentima će doći na Vladu, a Ministarstvo finasija je zaduženo da kaže koji je to novčani iznos koji će biti potreban. Prema tim koeficijentima se traži 10 miliona dodatnih izdvajanja za obrazovanje u odnosu na sadašnje plaće", kazao je Kozadra.

Protesti su završeni u 13 sati, a prije toga je i ministar Marjanović izašao pred prosvjetara i kratko im se obratio.

"Kolege, žao mi je što ste danas ovdje, neću kriti i reći ću da smatram da niste trebali biti danas ovdje. Sebe dijelom smatram odgovornim jer nisam uspio uvjeriti kolege prosvjetne radnike da neke stvari možemo riješiti na drugi način. Također, žao mi je jer u neke stvari nisam mogao uvjeriti svoje kolege u Vladi", rekao je Marjanović koji je naglasio da plaću prima u isto vrijeme kad i ostali uposlenici i da to nikada nije htio promijeniti.

Rekao je da neće držati političke govore, jer to ne znam.

"Samo ću vam reći da svoju ostavku smatram duboko profesionalnim činom osobe koja nije mogla ispuniti svoja očekivanja i osobe koja nije mogla spriječiti ove proteste, ne zato što nisam imao razumijevanja kolega iz Vlade i razumijevanja s vaše strane, već jednostavno nisam uspio u svojim namjerama", rekao je Marjanović.

On je istakao kako su mnoge stvari zajedno pokrenute i urađene i da svoje stavove nije gradio na razgovorima sa sindikalnim predstavnicima već s nastavnicima i profesorima u školskim zbornicama.

"Zbog svega toga smatram da me moja profesionalna etika i moralna odgovonorst tjeraju da preuzmemem svoj dio kolača. Moja ostavka nije takva da duboko u sebi želim da je neko povuče. Moja ostavka je konačna", rekao je Marjanović, koji je nakon toga ispraćen u zgradu Vlade gromoglasnim aplauzom.