Livanjski kanton
0

Prosvjetni radnici 20 godina bez zdravstvenih pregleda

SRNA
Dijana Mamić
Dijana Mamić
Prosvjetni radnici u osnovnim i srednjim školama na području Livanjskog kantona i u novu školsku godinu ušli su bez izvršenih obaveznih zdravstvenih pregleda, koje organizuje i plaća resorno kantonalno ministarstvo, potvrđeno je iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo u Livnu.

Direktor ove ustanove Dijana Mamić potvrdila je da prosvjetni radnici u opštinama Livno, Tomislavgrad, Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar, ni pred početak školske 2011./2012. godine nisu obavili zdravstvene preglede po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Federacije BiH, koji su obavezni jednom godišnje.

I predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja Livanjskog kantona Filip Čelar potvrdio je novinarima da prosvjetni radnici u ovom kantonu obavezne zdravstvene preglede nisu izvršili u posljednjih 20 godina, iako su, zbog toga što rade sa djecom, to obavezni učiniti svake godine.

Čelar je rekao da je pred opšte izbore u BiH prošle godine ministar obrazovanja Livanjskog kantona Gordana Cikojević obećala da će njeno ministarstvo organizovati besplatne zdravstvene preglede za sve prosvjetne radnike prije početka školske godine, ali da to obećanje nije izvršeno.