Žele veću osnovicu
65

Prosvjetni radnici 12. septembra protestuju ispred Vlade KS, ne idu na sastanak s premijerom

Piše: A. Z.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Ispred Vlade Kantona Sarajevo 12. septembra će se održati protest prosvjetnih radnika koji traže povećanje osnovice za obračun plate prosvjetnih radnika u KS u visini od 330 KM i poboljšanje njihovog ekonomsko-materijalnog statusa, potvrđeno je danas na konferenciji za medije u Sarajevu.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro podsjetio je da su 8. maja održani protesti na kojima su prosvjetni radnici tražili obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja, zaustavljanje krivih reformi, pedagoške standarde, ulaganje u kurikularnu reformu i poštivanje potpisanog kolektivnog ugovora. Naveo je da je Vlada KS donijela nove standarde koji su svojevrsno kompromisno rješenje, ali koji su poboljšali prava djece i prosvjetnih radnika.

Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba

"Došlo je do revizije nastavnih planova i programa, učenici su rasterećeni 20 posto, a Vlada je 7. maja donijela zaključke i obavezala se da će poštovati kolektivni ugovor. Do pregovora nije došlo ni nakon četiri obraćanja Vladi KS. Ne žele razgovarati, a imaju obavezu jer smo u januaru potpisali sporazum kojim smo definisali da će osnovica od 290 KM u 2018. biti jednaka za sve budžetske korisnike izuzev za uposlenike u policiji. Donijeli smo odluku da 12. septembra organizujemo proteste, a istog dana smo dobili poziv na sastanak istog datuma", kazao je Sivro.

Na protestima se očekuje između 500 i 1.000 članova sindikata, kao i podrška prosvjetnih radnika iz drugih kantona, radnika u srednjim školama i Sindikata policije KS.

"Budžet KS za 2018. godinu je veći za 80 miliona KM, odnosno 14 posto. Naš zahtjev je bio da pregovaramo o osnovici koja je u Gradskoj upravi Grada Sarajeva i Općini Ilidža, a to je 380 KM, ali shvatili smo da su drugi imali osnovicu 330 KM pa smo uputili takav zahtjev. Vlada je obavezna da sa sindikatom dogovara uvećanu osnovicu ukoliko dođe do povećanja budžeta", istakao je Sivro.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović je istakao da je u posljednjem mjesecu došlo do određenih poboljšanja na području Tuzlanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, dok se ranije to desilo u Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu te da nema razloga da se ne riješi i pitanje poboljšanja materijalnog stanja radnika u osnovnim školama na području KS.

Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba

"Najbolje preduslove ima upravo Kanton Sarajevo koji je povećao budžet za 14 posto. Mi smo tražili da danas sjednemo s predstavnicima Vlade KS i probamo doći do rješenja, ali dobili smo odgovor da se sastanak može održati u zakazanom terminu, odnosno 12. septembra. Mi ne možemo prihvatiti taj termin jer smo tada zakazali protestno okupljanje koje ne možemo napuštati. Danas je prema Vladi KS otišao još jedan akt u kojem smo ponudili bilo koji termin danas i sutra. Nas interesuje osnovica za blizu 3.300 naših članova, ukoliko drugi prihvataju niže osnovice, nemamo ništa protiv, ali mi proteste organiziramo za naše plate i naš ekonomsko-socijalni položaj", rekao je Šatorović.

Sindikati su na konferenciji za medije poručili da ih nakon protesta u srijedu očekuju još veći protesti i druge aktivnosti od kojih će, kako je najavljeno, Vladu KS zaboljeti glava.