Novi pravilnik
42

Prosvjetari u Sarajevu će biti rangirani: Ukoliko bude potrebe odlaze oni s najmanje bodova

Piše: M. N.
S protesta prosvjetnih radnika (Foto: Arhiv/Klix.ba)
S protesta prosvjetnih radnika (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS uputio je Ministarstvu obrazovanja KS Zahtjev za donošenje Pravilnika o zbrinjavanju radnika i formiranju komisija. Sindikat je dao saglasnost za donošenje pravilnika koji utvrđuje proceduru smanjenja broja radnika u školama, ukoliko to bude potrebno.

U ime sindikata za članove komisija predloženi su Saudin Sivro, Envera Šukman, Amira Aganović i Edina Konak.

U zahtjevu podsjećaju kako je Vlada KS zaključkom od 7. maja ove godine iskazala čvrsto opredjeljenje za dosljednu provedbu važećih kolektivnih ugovora iz oblasti obrazovanja i izrazila spremnost za nastavak pregovora sa sindikatima u vezi sa svim pitanjima koja se donose na unapređenje odgojno-obrazovnog procesa u KS.

"Pravilnik je zasnovan na međunarodnim konvencijama, zakonima i Kolektivnom ugovoru i usklađen je sa zakonom i kolektivnim ugovorom. Zaustavit će prozivke Skupštine KS i javnosti usmjerene prema Ministarstvu i Sindikatu, jer su primjedbe u ovom pravilniku u potpunosti uvažene. Ukida se u potpunosti diskriminacija radnika koji rade na određeno vrijeme, jer se ne predviđa zapošljavanje mimo javnog konkursa", kažu iz Sindikata.

Dodaju kako pravilnik daje veću sigurnost i zaštitu prava iz radnog odnosa radnicima koji se zbrinjavaju, jer ne predviđa zbrinjavanje na određeno vrijeme. Također, u potpunosti poštiva ugovor o radu, jer ukida rješenja o angažmanu.

"Pravilnik unapređuje odgojno-obrazovni proces jer će škole moći kvalitetnije planirati novu školsku godinu, jer je rok za zbrinjavanje radnika 30. juni ove godine te smanjuje stres kod radnika koji se zbrinjavaju jer će isti prije odlaska na godišnji odmor znati u kojoj će ustanovi raditi od sljedeće školske godine", istaknuto je.

Pravilnik treba zbrinuti radnike za kojima više ne postoji potreba i reguliše bodovanje na konkursima za prijem radnika u škole. Prema stručnoj spremi radnici mogu dobiti od tri (NK radnik) do 30 bodova (VII stepen), za položen stručni ispit pet bodova, a za dodatno usavršavanje od pet (kursevi, specijalizacije, pravosudni ispit, master) do 15 bodova (doktor nauka). Tu su i bodovi na osnovu ocjena komisije koja ocjenjuje njihov rad u posljednje dvije godine - od tri do 15 bodova, kao i bodovi za dužinu radnog staža (od 0,5 do 2).

Ukoliko su radnici bili u Armiji RBiH dobijaju po dva boda za svaki mjesec, Civilnoj zaštiti tokom rata po 0,5 bodova i na radnoj obavezi po 0,5 bodova za svaki mjesec.

U obzir su uzete i socijalne prilike u smislu da li je radnik samac, samohrani roditelj, s jednim ili više članova porodice koje izdržava te zdravstveno stanje. Posljednje što se uzima u obzir je stručno zvanje.

"Zbog uvođenja novog nastavnog plana i programa, smanjenja broja učenika, organizacijskih promjena i objektivnih okolnosti nastalih u ustanovi, kao i zbog povrede na radu i bolesti zbog koje je radnik trajno spriječen za rad, odnosno kada je utvrđena promijenjena radna sposobnost radnika (invalid II kategorije), poslodavac u ustanovi može utvrditi da je prestala potreba za određenim brojem radnika. Bodovanju podliježu svi radnici koji su primljeni u radni odnos na neodređeno radno vrijeme, a koji su u radni odnos primljeni na iste poslove", navodi se u pravilniku.

Radnici kojima je istekao mandat direktora, odnosno pomoćnika direktora i nisu ponovo izabrani, a ne miruju im prava i obaveze iz radnog odnosa, boduju se na posebnim bodovnim listama u ustanovi u kojoj su obavljali posao direktora i pomoćnika direktora.

Radnik koji bude imao najmanje bodova na svakoj od posebnih rang-listi proglasit će se radnikom za čijim je radom djelimično ili potpuno prestala potreba. Ipak, ustanova u kojoj radi taj radnik je dužna preispitati postojeću organizaciju rada i sagledati mogućnost angažovanja radnika na druge poslove, prije nego donese odluku o prestanku rada.

Školski/upravni odbor, na prijedlog sindikalne podružnice sindikata, na nivou ustanove imenuje petočlanu Komisiju za zbrinjavanje radnika koju čine pedagog ili pomoćnik direktora, sekretar, povjerenik sindikalne podružnice sindikata i dva člana nastavničkog vijeća. Mandat komisije traje dvije godine.

Komisiju pri Ministarstvu obrazovanja čine dva predstavnika ministarstva i dva predstavnika sindikata.

Ukoliko radnik ne bude raspoređen na neke druge poslove u drugim ustanovama, otkazuje mu se ugovor o radu. Ovi radnici će imati prednost pri novom zapošljavanju.

Otkaz će dobiti i radnici koji odbiju dopunu časova/radne norme u drugoj ustanovi.

Radnici koji imaju 30 i više godina radnog staža ne podliježu rangiranju, odnosno ne mogu dobiti otkaz na osnovu ovih rang-listi.