Sporazum u pripremi
7

Prosvjetari u KS se izjašnjavaju o povjerenju Sivri, drugi sindikat traži prekid pregovora

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS u petak nije potpisao sporazum o obračunu osnovice za plaće u iznosu od 310 KM, jer Vlada KS nije pripremila sporazume koji se tiču zahtjeva o dodatnom zapošljavanju. Potpisivanje bi trebalo uslijediti ove sedmice.

Jučer se oglasio i drugi sindikat, tačnije Udruženje samostalnih sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS koje zahtijeva od Vlade i premijera KS da prekinu pregovore s predsjednikom Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS Saudinom Sivrom te da sporazume potpišu s njima.

Iz Udruženja sindikata saopćeno je kako u potpunosti podržavaju Sporazum o osnovici za obračun plaće za predškolske ustanove i osnovne škole u KS i povećanje sa trenutnih 290 KM na 310 KM, navodeći kako prosvjetni radnici ne podržavaju i osuđuju politikanstvo i ucjenu dvojca Sivro-Šatorović, jer se velika većina radnika u predškolskim ustanovama i osnovnim školama izjasnila za prihvatanje sporazuma o povećanju osnovice.

Ovo Udruženje sindikata do sada nije vodilo nikakve pregovore s Vladom KS kada je riječ o zahtjevima prosvjetnih radnika.

Kao odgovor na ovo Sivro je rekao da je jučer počelo izjašnjavanje 3.300 članova ovog sindikata o (ne) povjerenju predsjedniku sindikata, što se dešava prvi put u historiji. Sam je zadužio povjerenike da izvrše anketiranje.

"To je odgovor na sve priče ko za koga i šta radi. Rezultati tog izjašnjavanja pokazat će da ima jedan sindikat i predsjednik sindikata koji se ne boji. To Udruženje sindikata je osnovala Vlada KS 2013. godine i ima 30-ak članova. Pojavljuje se samo kao zakrpa svakoj vladi i bivšem direktoru Muzičke škole koji je osmislio taj neuspjeli projekt da se u javnosti stvori predstava kako neko nije jedinstven. S jedne strane imate 3.300 članova, a ovamo 30. Oni nemaju legitimnost da pregovaraju", kazao je Sivro.

Istakao je kako će sjednica Vlade KS biti nastavljena sutra kada bi trebali biti potpisani i sporazumi. Ukoliko sve prođe kako treba, hitna sjednica Skupštine KS će biti održana 12. oktobra kada bi se trebale usvojiti izmjene Zakona o izvršenju budžeta KS za ovu godinu, a kako bi se mogle isplaćivati plaće po ovim osnovicama do kraja 2018. godine.

"Ukoliko sve bude potpisano, mi ćemo apelovati na opozicione delegate Skupštine da podrže izmjene zakona i naše osnovice", kazao je Sivro.

Dodao je i kako protesti planirani za 5. oktobar, Svjetski dan nastavnika, neće biti održani zbog protesta "Pravda za Dženana Memića".