|

Prosvjetari u Krajini u četvrtak izlaze na ulicu

Prosvjetari u Krajini u četvrtak izlaze na ulicu
18
M. N.
17.9.2019. u 16:51
5
komentara
18

dijeljenja
Prosvjetari u Krajini u četvrtak izlaze na ulicu Podrška prosvjetara njihovoj predstavnici
Prosvjetni radnici Unsko-sanskog kantona održat će u četvrtak, 19. septembra, velike proteste koji će početi u 16 sati u centru Bihaća. Oni su u generalnom štrajku već treću sedmicu. Vlada USK je počela usvajati njihove zahtjeve.
Prosvjetari u srednjim školama su u štrajku, ali uz provđenje privremene mjere osiguranja koju je nametnuo Općinski sud u Bihaću. Iz njihovog sindikata poručeno je kako nisu okrenuli leđa kolegama iz osnovnog obrazovanja.

"Vlasti su nam podmetnule sud na kojem se vidimo u četvrtak, kako je sud i precizirao. Dali smo još malu šansu ova tri dana pravnoj državi. Nemojte misliti da ćete nas nakon četvrtka na silu ugurati u učionice", saopćili su iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja poručujući da će se pridružiti protestima prosvjetara osnovnog obrazovanja.

Vlada Unsko-sanskog kantona je na jučerašnjoj sjednici usvojila Odluku o izjednačavanju osnovice za platu zaposlenih u obrazovanju s ostalim budžetskim korisnicima i tako je ispunila prvi zahtjev sindikata.

"Kao što smo i obećali, u roku od mjesec smo prihvatili zahtjev o osnovici za platu te će ona od augustovske plate iznositi 302 KM. Voljni smo riješiti i pitanja razlike plata, kao i minulog staža. Razliku plata ne možemo isplatiti u ovoj, ali to možemo i hoćemo uvrstiti u budžet za narednu godinu. Ostajemo pri stavu i raspoloženju da sjednemo za pregovarački sto i postignemo dogovor kojim ćemo svi biti zadovoljni, a naša djeca nesmetano u školskim klupama", rekao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK zaduženo je da u saradnji sa sindikatima otpočne razgovore na izmjenama i dopunama Kolektivnih ugovora po pitanju usaglašavanja plaćanja minulog rada i ostalih prava i obaveza iz radnih odnosa.

Sindikati su kazali kako im još nije stigao nijedan zvanični dokument od Vlade USK, ali da su spremni za pregovore na koje su zvanično pozivali više puta.

Prosvjetari su još jednom zahvalili roditeljima i učenicima na strpljenju i podršci.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...