Uprkos odluci suda
124

Prosvjetari u Krajini neće prekinuti štrajk, pripremaju se za proteste

M. N.
Prosvjetni radnici u Krajini, koji su u generalnom štrajku pune dvije sedmice, odlučili su da neće ispoštovati sudsku odluku i da će uprkos zabrani nastaviti štrajk.

Sindikati osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja održali su jučer Skupštinu povjereništva na kojoj su doneseni jednoglasni zaključci da će nastaviti štrajk do ispunjenja zahtjeva, da odbijaju ponudu Vlade USK i da će dogovoriti protestno okupljanje kada za to budu stvoreni uvjeti.

"Izjašnjavanjem sindikalnih organizacija odlučeno je da će se organizovati prostestni skup. Sindikati su složni i odlučni da istraju do kraja u zajedničkoj borbi za dostojanstvo i prava radnika u obrazovanju", saopćili su iz oba sindikata.

O ovoj odluci obavijestili su Pregovarački tim Vlade USK te su ih pozvali da ponovo razmotre njihove zahtjeve i pristupe pregovorima u najskorije vrijeme. Prosvjetarima iz Krajine stigla su brojna pisma podrške sindikata iz drugih dijelova BiH i regije, a solidarnost je izrazio i Evropski sindikalni odbor za obrazovanje (ETUCE).

"Pristojne plaće i uslovi rada kao održiva podrška za nastavnike i drugo nastavno osoblje postavljaju temelje prosperitetnog kvalitetnog obrazovnog sistema. ETUCE podržava vaš poziv državnim vlastima da saslušaju vaše zahtjeve i pridržavaju se kolektivnog ugovora koji je potpisan 22. decembra 2017. i u skladu sa svim njegovim odredbama pokažu poštovanje nastavničke profesije osiguranjem održivog finansiranja i podrške nastavnicima i drugom obrazovnom osoblju", poručili su iz ETUCE-a.

Pregovarački tim Vlade USK predložio je vladi da u cilju izjednačavanja prava prosvjetara s ostalim budžetskim korisnicima i postizanja sporazuma osigura osnovicu za platu u identičnom iznosu s utvrđenom osnovicom zaposlenih u organima državne službe, tj. u iznosu od 302 KM, potpuno izjednači koeficijente stručne spreme zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju sa zaposlenima u organima državne službe te prizna prava na novčani dodatak na platu na ime minulog rada.

"Prihvatanjem zahtjeva sindikata za izjednačavanje njihovih prava iz radnog odnosa s ostalim budžetskim korisnicima ispravila bi se i dugogodišnja nepravda u različito isplaćivanim platama po pitanju nejednake osnovice i nejednakih koeficijenata stručne spreme. U cilju implementacije navedenih zahtjeva sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, neophodno je pristupiti izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora koji se primjenjuje na zaposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju na području USK", obrazložio je Asim Dizdarević, ministar pravosuđa i uprave koji je i predsjednik Pregovaračkog tima Vlade USK.