Formiran Pregovarački tim
5

Prosvjetari u Krajini i dalje traže platne koeficijente koje imaju uposlenici organa uprave

M. N.
Vlada Unsko-sanskog kantona danas je imenovala Pregovarački tim koji će zajedno s predstavnicima sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja raditi na novom Kolektivnom ugovoru.
Kako je rekao ministar obrazovanja USK Damir Omerdić, prijedlog koji su poslali sindikati bit će detaljno pregledan član po član i onda slijedi usklađivanje i eventualne izmjene.

Sindikati u obrazovanju su predložili da se pregovori vrše zajedno za nivo predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, što je Vlada prihvatila.

Na pitanje da li je u prijedlog ugovora uvršten jedan od najvažnijih zahtjeva sindikata da im se koeficijenti izjednače s organima uprave, kazao da jeste, ali da o svemu odlučuje Pregovarački tim.

Tekst koji su predložili sindikati obrazovanja izazvao je negodovanje ministara na današnjoj sjednici koji su kazali kako se tu radi o namišljenim i izmišljenim uslovima.

Podsjetimo, nastava u osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona nije počela kada i školska godina u ostatku FBiH. Generalni štrajk prekinut je 20. septembra nakon što su s Vladom USK potpisali sporazum kojim se Vlada obavezala da isplati razliku plata od septembra 2018. godine te su dobili izmjene člana koji je definirao obračun minulog rada za sve zaposlene u obrazovanju.