U ponedjeljak nastava
11

Prosvjetari u Goraždu "odgodili" štrajk dok se ne konstituiše vlast

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iako su najavili mogućnost stupanja u generalni štrajk početkom drugog polugodišta školske godine koja se na području BPK Goražde nastavlja u ponedjeljak 21. januara,uposleni u srednjem i osnovnom obrazovanju ovog kantona odlučili su sačekati još neko vrijeme.

Eldin Isanović, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja u ovom kantonu ističe kako zbog činjenice da još uvijek nije izabrana izvršna vlast, sindikati faktički nemaju s kim razgovarati, a dosadašnji ministar obrazovanja Damir Žuga razriješen je sa ove funkcije.

"Dogovorili smo da sačekamo da se završi proces formiranja vlasti i usvajanje budžeta BPK za ovu godinu. Također, imamo u vidu i zaključak koji je usvojila aktuelna Vlada BPK kojim je dala saglasnost resornom ministru da potpiše Instrukcije o platnim razredima i koeficijentima uposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju, ali tek nakon usvajanja budžeta za 2019. godinu, kada bi počela i njena primjena", ističe Isanović.

On podsjeća da je upravo neusvajanje Instrukcije o platnim razredima i koeficijentima ključni razlog najave generalnog štrajka uposlenih u obrazovanju ovog kantona.

Sa štrajkom će sačekati i u sindikatu osnovnog obrazovanja. Senada Tabaković, predsjednica ovog sindikata ističe da od izvršne vlasti kantona nakon konstituisanja očekuju da budući ministar ispoštuje zaključak aktuelne Vlade i time konačno ispuni zahtjeve sindikata uposlenih u obrazovanju, kako ne bi došlo do generalnog štrajka.

"U ovom trenutku nemamo ni ministra ni budžet, tako da smo odlučili da ne idemo na štetu ni sebi ni učenicima koji će uredno u ponedjeljak krenuti na nastavu u drugom polugodištu", ističe Tabaković.

Podsjetimo da je kantonalna vlada dala podršku instrukciji koja je usaglašena između pregovaračkih timova vlade i sindikata i na svojoj posljednjoj sjednici u prošloj godini dala saglasnost ministru obrazovanja da potpiše Instrukcije o platnim razredima i koeficijentima uposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju, ali tek nakon usvajanja budžeta BPK za 2019. godinu.