Žele sigurne plate
72

Prosvjetari pozivaju na dijalog u Kantonu Sarajevo ili će ih 40.000 izaći na ulice

Dž. L.
Faruk Bešlić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Faruk Bešlić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predstavnici sindikata osnovnog te srednjeg i visokog obrazovanja Kantona Sarajevo pozvali su zastupnike Skupštine KS na politički dijalog ili u suprotnom njih 40.000 izlazi na proteste.
Kako kažu, zbog neusvajanja odluke o privremenom finansiranju Kantona Sarajevo za period od tri mjeseca, odnosno političkih prepucavanja stare i nove većine u Skupštini KS, mogla bi biti ugrožena njihova egzistencija.

Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, ističe kako već u ovom trenutku strahuju hoće li im biti na vrijeme isplaćeni doprinosi.

"Ova situacija mora se riješiti. Ne daj Bože da se ponovi 2014. godina. Ovo je mnogo opasnija situacija što se tiče Kantona Sarajevo. Pozivamo ih na razum, razgovore i deblokiranje ovoga što nas je zadesilo", istakao je Bešlić.

Podsjećamo, neusvajanje prijedloga odluke o privremenom finansiranju u KS će dovesti do blokade svih isplata u javnim institucijama. Ministar finansija u KS Amel Kovačević pojasnio je za naš portal kako neusvajanje ove odluke u praksi znači da ništa neće moći biti isplaćeno, izuzev rata za kredite.