BiH
0

Prosvjed zdravstvenih radnika počeo sirenama vozila hitne pomoći

FENA
Točno u podne ispred zagrade Vlade Hercegovačko-neretvanske županije u Mostaru, sirenama vozila hitne pomoći označen je početak prosvjednog skupa zdravstvenih djelatnika.

Više stotina prosvjednika izrazilo je svoje nezadovoljstvo odnosom županijskih vlasti prema njima te su još jednom zatražili potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

"Ima nekih naznaka da su Tuzlanska i Sarajevska županija pred potpisivanjem granskog kolektivnog ugovora te da je još pet županijskih vlada u pregovorima, međutim naša županija nema vladu, a kamoli neke naznake da će se nešto riješiti", izjavila je predsjednica Sindikata zdravstvenih djelatnika Kliničke bolnice Mostar Jasenka Berić.

Sindikalisti su zatražili od aktualne županijske vlade, koja je u tehničkom mandatu, da sa sindikatima potpiše novi granski kolektivni ugovor, a da njegovu provedbu prepuste novoj vladi.

Na prosvjednom skupu istaknuto je da će zdravstveni djelatnici nastaviti štrajk dok sve županijske vlade ne ispune njihove zahtjeve.

Podsjećamo, zdravstveni djelatnici u Federaciji BiH stupili su u generalni štrajk 16. travnja. Sindikati traže potpisivanje novog granskog kolektivnog ugovora kojim bi se izjednačila prava i obaveze zdravstvenih radnika u cijeloj Federaciji BiH.

Sindikalisti su postigli dogovor s Vladom Federacije BiH, no potrebno je potpisati ugovor na razinama županija. Veliki problem u Hercegovačko-neretvanskoj županiji predstavlja činjenica da ni sedam mjeseci nakon izbora ta županija još nema novu vladu.