{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prosvjed zbog izmjene protokola na komemoraciji u Jasenovcu

F
23.4.2007. u 14:43
0
0
Prosvjed zbog izmjene protokola na komemoraciji u Jasenovcu
0
Prosvjed zbog izmjene protokola na komemoraciji u Jasenovcu
Skupina osoba koje su preživjele holokaust prosvjedovala je danas zbog nenajavljene izmjene dogovorenog protokola na komemoraciji žrtvama jasenovačkoga koncentracijskog logora u prigodi jučerašnjeg obilježavanja 62. godišnjice proboja logoraša iz Jasenovca.
U prosvjedu, danas dostavljenom Hini, ističu kako su po prvi put u proteklih šezdeset godina doživjeli "nezasluženo poniženje" te da su, došavši na komemoraciju žrtvama, "ostali zgranuti nenajavljenom izmjenom dogovorenog protokola".

"Tom je izmjenom svečanoj komemoraciji nametnut ne samo proizvoljan i ponižavajući protokol, posebno uvredljiv za zajednicu s najbrojnijim žrtvama, a to je zajednica Srba u Hrvatskoj, nego još i stil koji je neprihvatljiv i tuđ tradiciji - ne samo vjerskoj - ovdašnjeg židovstva", navodi se u prosvjedu.

Dodaje se kako je neprepoznatljivom molitvom i za jednog vjerskog službenika apsurdnim i politički neprikladnim govorom, kako ga nazivaju, samozvani glavni rabin Hrvatske, imenom Kotel Dadon, uspio uniziti ne samo novu zajednicu Bet Izrael, kojoj pripada, već i komemorativnu svečanost u cjelini.

Potpisnici prosvjeda, njih dvadeset sedam koji su preživjeli holokaust, smatraju kako zbog izmijenjena protokola Uprava Spomen područja Jasenovac "neizbježno snosi za to odgovornost".

Zagrebački nadrabin Zwye Eliezer Alonie u izjavi u povodu memorijalnog skupa u Jasenovcu također je upozorio kako izmijenjeni protokol, dogovoren i utvrđen s jasenovačkim Spomen područjem, nije samo iznevjerio dosad prihvaćene običaje u komunikaciji jedne javne pod pokroviteljstvom države osnovane ustanove s nekom vjerskom zajednicom, već je i među nazočne unio nezadovoljstvo i nemir.

Nadrabin smatra da je u protokol ubačenim govorom i molitvom rabina Kotela Dadona "ponuđena nažalost jedna krnja, ritualno netočna i improvizirana molitva samoproglašenog glavnog rabina Hrvatske".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: