Nema odluke Kriznog štaba
22

Prostorije Studentskog doma Bjelave dezinfikovane, spremaju ih za dolazak studenata

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Dezinfikovane su prostorije Studentskog doma Bjelave u kojem je bio smješten jedan dio bh. državljana koji su u Bosnu i Hercegovinu stizali za vrijeme trajanja odluke Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH o obaveznom karantinu. Prostorije se trenutno pripremaju za studente čiji dolazak je još uvijek neizvjestan.

Nakon što je u Federaciji Bosne i Hercegovine ukinut karantin za bh. građane koji se vraćaju u državu za vrijeme pandemije prostorije gdje su bile smještene te osobe su ispražnjene i vraćaju se u prvobitnu namjenu.

Koordinator karantina koji se nalazio u Studentskom domu Bjelave Ahmed Mulaibrahimović kazao je da su svi koji su tu bili smješteni otišli svojim kućama, a da je u toku priprema prostorija za povratak studenata.

"Trenutno radimo na pripremi objekata, dezinfekcija je urađena, sada se kreči i čisti kako bi sve bilo spremno za studente", rekao je Mulaibrahimović.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Naredbom Kriznog štaba još uvijek je na snazi stanje nesreće i od njega zavisi kada će se studenti vratiti u studentsko naselje Bjelave", dodao je on govoreći o konačnom povratku studenata.

Mulaibrahimović je izvijestio i o dobro obavljenom zadatku, odnosno koordinaciji i smještanju građana u ovaj privremeni karantin.

"Karantin je prošao u najboljem redu uz nekoliko manjih incidenata, ali to je razumljivo za osobe koje su boravile tu", rekao je Mulaibrahimović.

U Studentskom domu Bjelave smještani su putnici koji su dolazili u Bosnu i Hercegovinu dok je na snazi bila odluka o upućivanju putnika u karantin. Oni su u karantinu ostajali minimalno 14 dana gdje su bili i testirani.

Na ovaj način pokušao se spriječiti uvoz slučajeva koronavirusa koji bi mogli dalje lokalno da šire infekciju.

Studenti nisu bili zadovoljni odlukom da ovi ljudi budu smješteni u njihove sobe, a ono što im je posebno zasmetalo je što nisu imali dovoljno vremena da pokupe svoje stvari iz soba. S obzirom na pandemiju, studentska predavanja i vježbe održavaju se online, a Krizni štab nije izvještavao o skorom mogućem povratku u domove i na fakultete.