BiH
0

Prostitucija i trgovina ženama u stalnom porastu

NINA
Istraživanja o prostituciji i trgovini ženama na području Tuzlanskog i Posavskog Kantona te Brčko Distrikta dala su alarmantne i upozoravajuće podatke, javio je dopisnik agencije NINA.

Naime, uzorak od 100 ispitanih žena koje se bave prostitucijom pokazao je da njih 60 posto dobi od 15 do 25 godina, od kojih je samo 34 posto izjavilo da se bave prostitucijom radi osiguranja egzistencije, a čak 66 posto da su žrtve trgovine ženama.

Mirjana Kramac, predsjednica organizacije Global International Family Tuzla, koja je i provela anketu, izjavila je da se više od 12 hiljada muškaraca u BiH bavi trgovinom ženama i da će podaci, koji će u cijelosti biti objavljeni sredinom januara iduće godine, pokazati da je ova pojava u BiH u stalnom porastu i da dostiže zabrinjavajuće razmjere.

U MUP-u Posavskog kantona ističu da je trgovina ženama krenula s tržnice Arizona i da ju je teško zaustaviti, a glasnogovornik MUP-a Tuzlanskog kantona Miralem Malkić ističe da ima saznanja da je ona prisutna u TK-u, ali ne u takvim razmjerima kao što pokazuju istraživanja GIF-a.