Mučki ubijeni u redu za hljeb
0

Prošlo je devetnaest godina od masakra u Ferhadiji

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Brojne delegacije i građani Sarajeva obišli su danas mjesto masakra u ulici Ferhadija u znak sjećanja na 26 poginulih Sarajlija.

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast stradalima 27. maja 1992. godine kada je čekajući u redu za hljeb teže i lakše ranjeno još 108 sugrađana.

"Okupili smo se na mjestu strašnog zločina koji se dogodio prije 19 godina da se sjetimo mrtvih i da opomenemo žive, jer zaborav je veliki grijeh, zaborav je saučesništvo u zločinu", kazala je predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo (KS) Mirjana Malić, prisjećajući se nevinih civilnih žrtava.

Predsjedavajuća Malić, koja je predvodila delegaciju KS-a, pozvala je na istrajavanje na istini i zagovaranje civilizacijskih vrijednosti - slobode i jednakosti.

"Kao civilizirani ljudi, a mi smo u najvećim iskušenjima rata i agresije na našu zemlju pokazali da to jesmo, pamtimo naše žrtve i tražimo pravdu", kazala je predsjedavajuća Skupštine KS-a.

Podsjetila je da je to potrebno posebno danas nakon vijesti da je najtraženiji ratni zločinac u historiji Evrope poslije Drugog svjetskog rata konačno došao pred lice pravde.

Osim delegacije KS-a, na mjestu masakra u Ferhadiji cvijeće su položile i počast odale delegacije Grada Sarajeva, općine Stari Grad, Unije civilnih žrtava rata, Udruženja roditelja ubijene djece, te porodice žrtava.

Od agresorske granate 27. maja 1992. godine poginuli su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, SrećkoTanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.