In memoriam
0

VIDEO / Prošlo je 25 godina otkako su nas napustili dječaci Zijo i Aljoša

Priredila: T. Sekulić
Prije 25 godina Bosna i Hercegovina izgubila je dječake, gitaristu i pjevača Crvene jabuke Dražena Ričla i muzičara i basistu Aljošu Buhu. Pjesme koje je napisao Ričl, kojeg su zvali još i Zijo ili Para, i danas žive, današnje generacije ih pjevaju i uz njih sanjare o prvim ljubavima, ali i svim ostalim koje slijede.

Kobnog 18. septembra 1986. godine grupa Crvena jabuka krenula je na koncert u Mostar. Nažalost, taj koncert nije održan. Kod Jablanice su doživjeli saobraćajnu nesreću. Aljoša Buha poginuo je na mjestu, Zijo je zadobio teške povrede i prebačen je na WMA u Beograd, a Zlatko Arslanagić Zlaja je lakše povrijeđen.

Trinaest dana kasnije Zijo je preminuo. Sahranjen je na groblju Bare. Na nadgrobnom spomeniku, u obliku napola presječene jabuke, uklesan je stih iz jedne od njegovih pjesama:

"Prođe avgust srećo moja, vrijeme je da se rastane. Bilo je izgleda previše lijepo, da nam tako ostane..."

Njemu i Aljoši u čast 13. oktobra 1986. održan je koncert pod nazivom "Pjesma za Crvenu jabuku", a na koncertu su nastupili brojni muzičari.

Nakon toga Crvena jabuka je napravila pauzu.

U novembru 1986. godine legendarni kantautor Đorđe Balašević održao je koncert u Zetri i pjesmu "Slovenska" posvetio Ričlu.

"Živio je u vašem gradu jedan dječak koji mi je bio drag. I ne bih htio da držim neke velike govore, ni da pletem lovore. Na kraju krajeva to će, vjerovatno, drugi uraditi. Do nekog susreta koji nam ne gine u nekom drugom filmu, dozvolite, kao što je običaj kod mene u ulici, da samo zapalim svijeću", kazao je tada Đole.

Grupa Crvena jabuka nastavila je s radom 1987. godine. Darko Cunja Jelčić, Dražen Žerić - Žera i Zlatko Arslanagić posvetili su Ziji i Aljoši album "Za sve ove godine", a zatim slijede albumi "Sanjati", "Tamo gdje ljubav počinje", "Nekako s proljeća", a 1996. godine objavljen je album "U tvojim očima" na kojem se našla pjesma Dražena Ričla "Sanjam te" koju je dovršio Žera.

Osim te pjesme Zijo nam je ostavio još mnoge, koje se i danas pjevaju i sjećaju nas na njega - "Nek' te on ljubi", "Da je samo malo sreće", "Bježi kišo s prozora", "Tugo, nesrećo", "Dođi kod mene", "Bivše djevojčice, bivši dječaci", "Kad je noć hladna i zvjezdana".

Grupa Crvena jabuka i danas je jedna od najpopularnijih u regiji. Posljednji album "Za tvoju ljubav" snimili su ove godine. Na svakom koncertu, i danas, Žera spomene poginule članove benda i njima u čast otpjeva pjesmu.