Komandant i general
640

Prošlo je 23 godine od smrti heroja odbrane BiH Mustafe Hajrulahovića Talijana

B. R.
Mustafa Hajrulahović Talijan
Mustafa Hajrulahović Talijan
Prije 23 godine preminuo je jedan od heroja odbrane Bosne i Hercegovine, komandant Mustafa Hajrulahović Talijan. Saborci i građani se još sjećaju zasluga ovog ratnog stratega.

Bio je član Patriotske lige i prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine te general Armije RBiH.

Svoje znanje stečeno u Jugoslavenskoj narodnoj armiji (JNA) je pokazao onda kada je bilo najteže Bosancima i Hercegovcima. Znanje je prenosio i na mlade naraštaje.

Smatra se herojem odbrane Sarajeva, legendom koja je organizovala odbranu zajedno s mladićima u tenisicama i majicama kratkih rukava.

Na Hajrulahovićeve zasluge podsjetila je i novinarka Federalne televizije Arijana Saračević-Helać, koja je izvještavala s ratnih linija.

"Talijan je bio borac za multietničku Bosnu i Hercegovinu, suverenu i nedjeljivu. Prezirao je formu i držao do dobrih ljudi. Često se pitam, da je živ, da li bi dozvolio sramno ignorisanje još jednog heroja odbrane - Dragana Vikića?", napisala je, između ostalog, Saračević-Helać na Facebooku.

Skupština Kantona Sarajevo je prošle godine odlučila da dio Prve transverzale od raskrsnice s ulicom Kranjčevićeva do raskrsnice s ulicom Braće Begić nosi ime Mustafa Hajrulahović Talijan.

Rođen je 22. januara 1957. u Banjoj Luci, gdje je završio srednju školu. Nakon što je Mornaričku vojnu akademiju u Splitu završio odličnim ocjenama, završio je i školu za pomorskog diverzanta te postao stručnjak za diverzije na moru i kopnu.

Komandant odreda, pa zatim i diviziona postao je kao najbolji među diverzantima. Nastavio je stručno obrazovanje, učio italijanski jezik i otišao na školovanje u Italiju. Nešto kasnije postao je kapetan korvete.

Rat u Sloveniji zatekao ga je na službi u Splitu, gdje je živio s porodicom. Ratovi koje je povela JNA definitivno su ga okrenuli od tog poziva i Talijan je došao u Sarajevo.

Hajrulahović je preminuo 8. marta 1998. u Hamburgu od posljedica infarkta u 41. godini.