{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prošle godine u BiH instaliran piratski softver vrijedan 13 miliona dolara

S
24.5.2011. u 11:16
0
67
Prošle godine u BiH instaliran piratski softver vrijedan 13 miliona dolara
0
Prošle godine u BiH instaliran piratski softver vrijedan 13 miliona dolara
Foto: Arhiv
U BiH prošle godine komercijalna vrijednost instaliranog piratskog softvera na ličnim računarima iznosila je 13 miliona američkih dolara, dok je stopa piratstva u odnosu na 2009. godinu ostala ista i iznosi 66 posto, podaci su Međunarodnog udruženja proizvođača poslovnog softvera (BSA).
Portparol BSA u BiH Mirna Milanović-Lalić rekla je da je neophodno nastaviti sa naporima usmjerenim na smanjenje stope softverskog piratstva, jer se na taj način ostvaruju značajne koristi i direktni dorinosi razvoju privrede u BiH.

"Mi ćemo nastaviti sa aktivnostima usmjerenim prema kompanijama koje se bave prodajom računarskih programa i korisnicima, jer smo na taj način, uz podršku nadležnih institucija, do sada uspjeli smanjiti stopu piratstva za četiri posto u odnosu na 2004. godinu", navela je Milanović-Lalić.

Prema njenim riječima, istraživanje o softverskog piratstvu, koje se svake godine provodi u 116 zemalja svijeta, potvrđuje da korisnici računarskih programa prepoznaju vrijednosti licenciranih softvera.

Milanović-Lalić je navela da bi se se daljom edukacijom korisnika trebalo ukazati da se piratskim softverom smatra ne samo onaj koji se nalazi na P2P mrežama, nego i onaj koji se više puta koristi na različitim računarima, a za koji je kupljena samo jedna licenca.

Komercijalna vrijednost ukradenog softvera u centralnoj i istočnoj Evropi prošle godine iznosila je 4,1 milijarda dolara, a globalno, vrijednost ukradenog softvera je u 2010. godini dostigla rekordni iznos od 59 milijardi američkih dolara, što je skoro 100 posto više u odnosu na 2003. godinu kada je provedeno prvo istraživanje o softverskom piratstvu.

Stopa softverskog piratstva je za skoro pola od 116 zemalja koje su uključene u ovu studiju, iznosila minimalno 62 posto, dok na svjetskom nivou ova stopa iznosi 42 posto. Stope piratstva u zemljama u razvoju su dva i po puta veće od onih koje su zabilježene u razvijenim zemljama svijeta, a komercijalna vrijednost piratskog softvera od 31,9 milijardi dolara, predstavlja više od pola od ukupne vrijednosti na svjetskom nivou.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: