{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prošle godine u BiH instaliran piratski softver vrijedan 13 miliona dolara

S
24.5.2011. u 11:16
0
67
Prošle godine u BiH instaliran piratski softver vrijedan 13 miliona dolara
0
Prošle godine u BiH instaliran piratski softver vrijedan 13 miliona dolara
Foto: Arhiv
U BiH prošle godine komercijalna vrijednost instaliranog piratskog softvera na ličnim računarima iznosila je 13 miliona američkih dolara, dok je stopa piratstva u odnosu na 2009. godinu ostala ista i iznosi 66 posto, podaci su Međunarodnog udruženja proizvođača poslovnog softvera (BSA).
Portparol BSA u BiH Mirna Milanović-Lalić rekla je da je neophodno nastaviti sa naporima usmjerenim na smanjenje stope softverskog piratstva, jer se na taj način ostvaruju značajne koristi i direktni dorinosi razvoju privrede u BiH.

"Mi ćemo nastaviti sa aktivnostima usmjerenim prema kompanijama koje se bave prodajom računarskih programa i korisnicima, jer smo na taj način, uz podršku nadležnih institucija, do sada uspjeli smanjiti stopu piratstva za četiri posto u odnosu na 2004. godinu", navela je Milanović-Lalić.

Prema njenim riječima, istraživanje o softverskog piratstvu, koje se svake godine provodi u 116 zemalja svijeta, potvrđuje da korisnici računarskih programa prepoznaju vrijednosti licenciranih softvera.

Milanović-Lalić je navela da bi se se daljom edukacijom korisnika trebalo ukazati da se piratskim softverom smatra ne samo onaj koji se nalazi na P2P mrežama, nego i onaj koji se više puta koristi na različitim računarima, a za koji je kupljena samo jedna licenca.

Komercijalna vrijednost ukradenog softvera u centralnoj i istočnoj Evropi prošle godine iznosila je 4,1 milijarda dolara, a globalno, vrijednost ukradenog softvera je u 2010. godini dostigla rekordni iznos od 59 milijardi američkih dolara, što je skoro 100 posto više u odnosu na 2003. godinu kada je provedeno prvo istraživanje o softverskom piratstvu.

Stopa softverskog piratstva je za skoro pola od 116 zemalja koje su uključene u ovu studiju, iznosila minimalno 62 posto, dok na svjetskom nivou ova stopa iznosi 42 posto. Stope piratstva u zemljama u razvoju su dva i po puta veće od onih koje su zabilježene u razvijenim zemljama svijeta, a komercijalna vrijednost piratskog softvera od 31,9 milijardi dolara, predstavlja više od pola od ukupne vrijednosti na svjetskom nivou.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: