Oprezno s korovom
0

Prošle godine u banjalučkoj regiji zabilježeno 659 požara

Sarajevo-x.com
Banjalučka policija je apelovala na stanovništvo da prilikom proljetnog uređenja te paljenja otpada, korova i niskog rastinja budu maksimalno oprezni kako ova godina ne bi protekla uz brojne požare izazvane ljudskim faktorom.

Portalu Sarajevo-x.com je potvrđeno da je tokom 2011. godine na području Banje Luke evidentirano 659 požara, a više od 400 ih je izazvano ljudskom nepažnjom, uglavnom prilikom uređenja dvorišta i imanja.

"Kako se i ove godine ne bi ponovila ista situacija, apelujemo na sve da budu oprezni. Ovo se, prije svega, odnosi na paljenje korova u blizini naselja ili šumskih gazdinstava", naveli su u Centru javne bezbjednosti Banja Luka.

U policiji su podsjetili da je izazivanje požara krivično djelo te da je uz novčanu kaznu moguće i izricanje zatvorskih sankcija.

Prema preporuci vatrogasaca, ukoliko se na poljoprivrednom ili drugom zemljištu odluči paliti korov potrebno je zapaliti manju površinu, koja se može nadgledati.

"Pored toga, zbog opasnosti od širenja požara se preporučuje da se paljenje korova i niskog rastinja obavlja isključivo danju, u vrijeme kada nema vjetra", rekli su za portal Sarajevo-x.com u banjalučkoj Vatrogasnoj brigadi.