BiH
0

Prošle godine registrirana 233 nova klizišta u KS

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
U prostorijama Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo 12. februara 2015. godine održan je redovni godišnji sastanak o temi ''Sanacija klizišta na Kantonu Sarajevo''.

Podatke je prezentirao koordinator za klizišta Fuad Babić iz Zavoda za izgradnju KS.

U ime Općine Centar sastanku su prisustvovali pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Alma Sadović, viša stručna saradnica u Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove Amra Dževlan-Mioković i član Općinskog štaba civilne zaštite Adil Katica.

"Tokom 18 godina kako Zavod za izgradnju KS vodi projekte sanacije klizišta u sarajevskom kantonu prošla godina je bila katastrofalna. Do 15. maja 2014. godine bilo je 830 registriranih klizišta, a već u narednih nekoliko dana, do 19. maja, kada su bile obilne padavine, pojavila su se 233 nova klizišta", kazao je Babić.

Naglasio je da su iz Zavoda za izgradnju KS obišli sve lokacije novih klizišta i napravili 23 projekta koji su spremni za realizaciju te da čekaju finansijska sredstva kako bi počeli sanaciju.

"Od klizišta koja su se aktivirala u prošloj godini započeli smo sanaciju klizišta u selu Svrake u općini Vogošća. Dosadašnje mjere koje smo poduzeli dale su rezultata, tako da se smiruje situacija na novim klizištima", istakao je Babić.

Po ocjeni stručnjaka, najveći uzrok pojave klizišta su nelegalna gradnja i loša komunalna infrastruktura, prvenstveno vodovodna i kanalizaciona mreža.

Kad je riječ o klizištima na području općine Centar, u prošloj godini je pod stručnim nadzorom Zavoda za izgradnju završen je geotehnički elaborat u svrhu izrade glavnog projekta nove saobraćajnice Podgaj-Tekija, izgrađena je potporna konstrukcija sa drenažnim sistemom i fekalnom kanalizacijom u Alipašinoj ulici 252-257, urađena je geodetska podloga za izradu glavnog projekta sanacije klizišta u Ulici Višnjik, postavljene su zaštitne mreže preko stijena i riješena odvodnja površinskih voda u ulicama Soukbunar 205-207 i Porodice Foht 86, saopćeno je iz pres- službe Općine Centar Sarajevo.

Tokom prošle godine okončana je sanacija klizišta u Ulici Nahorevo do broja 47a i preko puta brojeva 24 i 26 gdje su ugrađeni armirano-betonski gabioni i novi drenažni sistem.

Također je urađena sanacija pristupnog puta do naselja Grdonj, dok je na klizištu u Ulici Abdurahmana Muharemije do broja 17 urađena sanacija kanalizacionog i drenažnog sistema,saopćeno je.

Za klizište Mrakuša 17 završena je izrada geodetskih podloga i glavnog projekta sanacije.

Planirano je da na proljeće ove godine počnu radovi na rekonstrukciji stepeništa u Pruščakovoj ulici, za šta je urađen glavni projekat.

Općina Centar je u budžetu prošle godine izdvojila 1.930.000 KM za sanaciju klizišta, a za 2015. godinu planirano je 1.020.000 KM za tu namjenu, saopćeno je.