{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prošle godine nelegalno korišteno 67 posto softvera

S
8.6.2009. u 11:49
0
17
Prošle godine nelegalno korišteno 67 posto softvera
0
Prošle godine nelegalno korišteno 67 posto softvera
U BiH je prošle godine nelegalno korišteno 67 posto softvera, a jedna od posljedica toga je gubitak prihoda koji se procjenjuje na oko 15 miliona dolara - rekao je u Sarajevu predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić.
On je na konferenciji o zaštiti intelektualne svojine istakao da ovi podaci ukazuju na neadekvatnu zaštitu intelektualne svojine u BiH.

"BiH je postigla relativno dobar napredak u donošenju propisa kojima se obezbjeđuje zaštita intelektualne svojine, ali je činjenica da se ovi propisi ne primjenjuju dosljedno i efikasno, a razlog je nedovoljna izgradnja struktura koje to provode i briga vlasti da te stukture imaju kapacitet i kompetentnost da to rade", pojasnio je Belkić.

Prema njegovim riječima, BiH nema odgovarajuće iskustvo u preduzimanju mjera u ovoj oblasti niti edukovanih i sposobnih kadrova.

On je naglasio i da je jedan od preduslova za ulaganje u neku od zemalja postojanje pravnog okvira i dosljedno provođenje zakona koji regulišu zaštitu intelektualne svojine.

"Zaštita prava intelektualne svojine ima značajan uticaj na ostvarivanje pozitivnih ekonomskih efekata u svim zemljama, a to je posebno važno u zemljama u razvoju, a samim tim i za BiH. Ekonomski razvoj u svijetu značajno zavisi od inovacija, pronalazaka, i uopšte od kreativnih rješenja na kojima postoje prava intelektualne svojine", naveo je Belkić.

Podsjetivši da povreda prava intelektualne svojine pogađa u globalnim razmjerima stvaraoce iz skoro svih oblasti - od muzike, filma, književnosti do industrije, Belkić je naveo da ona ne pogađa samo multinacionalne kompanije nego nanosi štetu i lokalnim kompanijama, odnosno domaćoj ekonomiji i javnim prihodima zemlja.

"Dosljedna primjena zakona koji štite intelektualnu svojinu sprečava rast kriminaliteta koji je sa dostupnošću interneta počeo da dobija nove i do sada nepoznate oblike što očigledno zahtijeva mnogo više napora za njeno suzbijanje", istakao je Belkić.

Ambasador SAD u BiH Charles English rekao je da je ova konferencija prilika za razmjenu ideja i iskustava kako bi bili iskorišteni na svim nacionalnim tržištima, ali i globalnoj ekonomiji.

Predstavnik Velike Britanije David Crais rekao je da je stav vlade njegove države da je potreban snažan pravni okvir i drugi instrumenti kako bi se efikasno borili protiv kriminala u ovoj oblasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: