Vrhovni sud FBiH
0

Prošle godine izrečeno ukupno 777 godina zatvora

SRNA
Vrhovni sud Federacije BiH riješio je prošle godine 4.808 predmeta i izrekao ukupno 777 godina zatvora, rekao je danas predsjednik ovog suda Amir Jaganjac.

Jaganjac je na konferenciji za novinare rekao da je Sud od 2003. godine, kada je počela njegova reorganizacija, riješio 40.346 predmeta čime su zaostaci umanjeni za 71 posto, a do danas je pravosnažno presudio u 96 predmeta ratnih zločina.

On je naveo da je prosječna dužina rješavanja predmeta u Krivičnom odjeljenju oko mjesec i po, u Građanskom 15 mjeseci i u Upravnom 14, a na nivou Suda sedam mjeseci.

Prema njegovim riječima, u protekloj godini povećan je priliv predmeta revizije kao vanrednog pravnog lijeka, a radi se o radnim sporovima kojih je u 2009. godini zaprimljeno 2.574, a riješen je 1.741.

Jaganjac je naglasio da je BiH jedina zemlja u Evropi i svijetu koja nema vrhovni sud, ocjenjujući da je to pitanje pretvoreno u političko.

On je podsjetio da je Vrhovni sud FBiH nakon analize sudske prakse pokrenuo  više inicijativa za izmjenu i dopunu važećeg Zakona o krivičnom postupku radi povećanja efikasnosti, harmonizacije zakonskih rješenja i rješavanja procesnih pitanja vezanih za pritvor i drugostepeni postupak.

On je saopštio da je Sudska policija, koja je pod nadzorom Vrhovnog suda, u protekloj godini zaprimila 25.019 naredbi u okviru redovnih operativnih aktivnosti.
Glavni komandant Sudske policije Edin Vehabović navodi da se najveći broj 

naredbi odnosio na dovođenje optuženih, svjedoka i osumnjičenih osoba 11.896, te dovođenje pritvorenih i osuđenih osoba 7.328, odnosno fizičko osiguranje suđenja i saslušanja 6.643.

Vehabović je naglasio da su u 2009. godini evidentirani jedan napad na službenike sudske policije, 23 slučaja narušavanja javnog reda i mira u sudovima i tužilaštvima, a sudski policajci su u 17 slučajeva upotrijebili sredstva prinude.

Prošlogodišnji budžet Sudske policije FBiH iznosio je 16,5 miliona KM, a 

Vrhovnog suda FBiH 4,3 miliona KM.