U Islamabadu
12

Proslavljeno 25 godina diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Pakistana

S.H.P.
Ambasada Bosne i Hercegovine u Islamskoj Republici Pakistan 25. novembra obilježila je 25. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa između ove dvije države.

Islamska Republika Pakistan priznala je Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu već 3. juna 1992. godine, a puni diplomatski odnosi na nivou ambasada su uspostavljeni 16. novembra 1994. godine.

Ovim povodom ambasador Sakib Forić organizirao je prijem u Islamabadu za zvaničnike države domaćina, strane diplomate, vojno diplomatske predstavnike, predstavnike institucija i civilnog društva, te civila, vojnika i policajaca koje su služili u diplomatskoj ili UN misiji tokom rata, kao i u nastavku tranzicije naše države i društva.

Također, ambasada Bosne i Hercegovine u Pakistanu na ovom je prijemu obilježila i Dan državnosti BiH kao i Dan Oružanih snaga BiH.

Glavni gost svečanosti bio je Guverner pokrajine Khyber Pakhtunkhwa Shah Farman, a svečanosti je prisustvovala državna ministrica Zartaj Gul.

Oružane snage Pakistana predstavljao je zamjenik komandanta Zračnih snaga Air Marshal Aasim Zaheer. Gosti svečanosti su bili i građani Bosne i Hercegovine koji žive u Islamabadu.