|

Proslavljen Dan reintegracije Ilidže

Proslavljen Dan reintegracije Ilidže
52
Klix.ba
10.3.2017. u 17:58
66
komentara
52

dijeljenja
Proslavljen Dan reintegracije Ilidže
Zastava sa ljiljanima na zgradi Općine Ilidža zaviorila se 12. marta 1996. uz skinute table Republike Srpske sa objekata Općine i policijske stanice. Od tada Ilidža proslavlja taj dan kao svoj rođendan.
Oni koji vole Ilidžu i osjećaju je, nisu zaboravili kako je ona izgledala prije 21. godinu. Bila je skoro uništena, a štete prema gruboj procjeni iznosile su oko milijardu američkih dolara. Na dan reintegracije Općine Ilidža zatečeni su potpuno devastirani stambeni objekti infrastruktura, veliki broj raseljenih, nezaposlenih, socijalno nezbrinutih.

U povodu Dana reintegracije, Općina Ilidža je pripremila prigodan program koji se održava tokom čitavog mjeseca marta.

Brojne delegacije, 10. marta položile su cvijeće na centralno spomen obilježje. Minutom ćutnje i učenjem Fatihe brojni prisutni gosti i domaćini, organizatori obilježavanja ovog datuma, prisjetili su se svih poginulih i odali im počast.
Potom je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Ilidža u Multimedijalnoj sali na kojoj su dodijeljena priznanja najzaslužijim pojedincima i kolektivima.

Zlatnu pojedinačnu plaketu Općine Ilidža dobio je Emir Redžović za izuzetan doprinos u organizaciji i pripremama za odbranu zemlje i Elvir Husilović, za iskazanu hrabrost u spašavanju života i doprinos općem stanju građana i njihove imovine, dok je kolektivnu Zlatnu dobio "Odbojkaški klub invalida općine Ilidža." Pojedinačne plakete uručio je načelnik Općine Ilidža Senaid Memić, a kolektivnu dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža Muhamed Omerović.

Srebrna plaketa, pojedinačna, otišla je u ruke dr. Samira Muhovića, za doprinos u odbrani zemlje i medicinskoj pomoći građanima, a kolektivnu je dobila "Panere d.o.o" Sarajevo za izuzetne rezultate u radu. Uručio ih je Edin Hošić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža.

Dževad Poturak, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža uručio je zahvalnice a dobili su ih: Mehmed Hadžić, Nermin Gušo, Miladin Vidaković, Ahmed efendija Serdarević, Udruženje Škola fudbala "Šampion", "Zlatna ruka" , dr. Emir Fifić, Izudin Kadrić, Firma Mevludin Comerce d.o.o, Udruženje boraca "Veterani rata 1992-1995.Rakovica", Nazim Mahmutović, Abdulah Lalić, Udruženje za djecu i mlade "Nominativ", Udruženje "Prva samostalna brigada Stup."

Danas, 21. godinu poslije, Ilidža kao feniks digla se iz pepela i izgleda ljepša i naprednija.

"Za njenu budućnost više ne trebamo strahovati. Godine iza nas bile su godine napretka u svim segmentima života. Ona je četvrta po razvoju u FBiH, i u vremenu kada su pokazatelji razvoja na svim stranama bilježili pad uspjevali smo održati balans i razvijati našu sredinu čineći je jedinstvenom. Posljednjih godina Ilidža se dodatno širi, otvaraju se gradilišta, ovdje dolaze investicije, otvaraju se visokoškolske ustanove, posjećuju je mnogobrojni turisti. Sada Ilidža ima oko 100.000 stanovnika i mi smo kao grad" rekao nam je načalnik Memić.
Prijavi grešku


Komentari (66)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...