BiH
15

Proslava Dana žena uz francusku kuhinju i bosansku kafu

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Međunarodni dan žena posebno je obilježen u goraždanskom Hope centru. Kim Wright Reitz, Amerikanka koja godinama živi u Goraždu sa porodicom, priredila je tradiconalni ručak za oko 50 zvanica, ove godine u nešto drugačijem stilu.

Druženje je bilo posebno i zbog francuskih jela koja su posluživali američki konobari te bosanske kafe u fildžanima i pjesmama makedonke Kaliopi koje je izvela specijalna gošća Džejla Ramović.

"Mi želimo da vam predstavimo nešto novo ali prije svega da se družimo i pokažemo vam koliko smo važni jedni drugma“, kazala je Kim okupljenim ženama.

Podijelila je s njima priče koje govore o vrijednosti prijateljstva.

"Vaš dolazak je za mene najljepši dar.Ovo je uvijek događaj kojem se radujem jer tad imamo priliku da vam pokažemo poštovanje i zahvalnost što ste nam dozvolili da uđemo u vaše živote i što možemo danas slaviti naše zajedničko prijateljstvo“, poručila je ova Amerikanka.

Ispričala je pri tom da je na večeri s prijateljima prvi put imala priliku čuti interpretacije Džejle Ramović.

"Pratila sam njen nastup i bila ponosna što je iz Goražda, poželjela sam da bude s nama na ovaj dan i da nam ga uljepša svojom pjesmom“, kazala je Kim.

Na njen poziv Džejla je otpjevala nekoliko pjesama na opšte oduševljene prisutnih.

Služena su potom francuska jela, najprije sirevi a potom i Kiš (Quiche Lorraine) ili Lorenska pita, jelo koje vodi porijeklo iz Francuske, a zapravo je riječ o slanoj piti od prhkog tijesta sa filom od jaja i mlijeka.

Kim i njena prijateljica Amanda do kasno u noć spremale su i desert za svoje prjatelje. Uz bosansku kafu i desert razgovaralo se o Francuskoj, jer je ovaj put to bila tema, a gošće su se takmičile u tome koja više poznaje ovu zemlju, Pariz, najvažnije znamenitosti, jezik i najpoznatija francuska jela. Kao nagradu dobile su i čokoladu u obliku Ajfelovog tornja.

"Bolji od prijatelja može biti samo prijatelj sa čokoladom“, našalila se Kim čestitajući 8.mart, Međunarodni praznik žena.

Goraždanka Tonka Matović svaki put se iznova oduševi gostoprimstvom Kim i njene porodice sem toga uživa u druženju sa sugrađankama ali i prijateljima koji su tu iz Amerike.

"Nedjelja je, uz to i 8.mart, šta bi mi danas sa sobom. Oni se uvijek trude da nas razvesele, ali oduševila me i naša Džejla. Zar nismo najmuzikalniji baš mi Bosanci“, dodaje Tonka.