{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Proslava dana rijeke Save za 2008.

F
3.6.2008. u 14:09
0
0
Proslava dana rijeke Save za 2008.
0
Proslava dana rijeke Save za 2008.
Međunarodna komisija za sliv rijeke Save (Savska komisija) organizuje zvaničnu proslavu Dana rijeke Save za 2008. godinu.
Ovo je prva proslava Dana rijeke Save od njegovog proglašenja na Prvom sastanku Strana Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save (Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Republika Slovenija i Republika Srbija) održanog 1. juna 2007. godine. Tom prilikom je 1. juni zvanično proglašen Danom rijeke Save.

Povodom toga, od 30. maja do 6. juna 2008. Savska komisija u suradnji s ministarstvima nadležnim za provođenje Okvirnog sporazuma organizuje niz aktivnosti radi promocije rijeke Save i njenog velikog značaja za sve zemlje u slivu.

Proslava Dana rijeke Save 2008. započela je Eko-kampom za mlade u Parku prirode "Lonjsko polje“ (HR) koji je trajao 30. i 31. maja, a u okviru kojeg su održane tri radionice za srednjoškolce iz sliva rijeke Save (tačnije Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije): istraživačka radionica i dvije kreativne radionice – za crtanje i modeliranje i za fotografiju.

Uporedo s Eko-kampom za mlade, 31. maja u Brežicama (SLO) započelo je spuštanje rijekom Savom kajacima i splavovima koje je završeno 1. juna u Sisku (HR) gdje je započela prva dionica plovidbe rijekom Savom na relaciji Sisak (HR) – Gradiška (BiH).

Iz Gradiške je 2. juna započela plovidba na dionici Gradiška – Slavonski Brod (HR). Plovidba je nastavljena danas na relaciji Slavonski Brod (HR) – Brčko (BiH), a tim povodom u suradnji s predstavnicima Vlade Distrikta Brčko i Ministarstva komunikacija i prometa BiH u Brčkom će biti organiziran kratak program.

U srijedu iz Luke Brčko se plovi prema Šapcu (SRB). Šestog dana plovidbe, 5. juna, plovi se na dionici Šabac-Beograd, kada će se na plovilu održati i X vanredna sjednica Savske komisije.

Isti dan, u Beogradu, u popodnevnim satima bit će potpisan memorandum o razumijevanju o suradnji i koordinaciji između Savske komisije i Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR).

U petak, 6. juna, u Beogradu će biti održana radionica o temi „Prezentacija Strategije za provođenje Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save“, čiji glavni cilj u oblasti plovidbe je da se osiguraju uvjeti neophodni da bi rijeka Sava postala važna prometna poveznica, prihvatljiva po okoliš i sigurna za plovidbu unutarnjim plovnim putevima. Ovom radionicom će zvanično biti završene aktivnosti na obilježavanju Dana rijeke Save za 2008. godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: