Poznate ličnosti
0

Proslava Bajrama uz drage ljude i baklavu

Sarajevo-x.com
Muslimani širom svijeta danas proslavljaju najveći muslimanski praznik Bajram. U Bosni i Hercegovini on se tradicionalno obilježava u krugu porodice i obilaskom rodbine i prijatelja. Pitali smo osobe iz javnog života u našoj zemlji kako će provesti ovaj praznik.

Mladi bosanskohercegovački pjevač Eldin Huseinbegović, koji je široj javnosti postao poznat nakon dueta sa Dinom Merlinom i Harijem Varešanović, proslavit će Bajram u porodičnoj atmosferi, a prvi dan ga očekuje i nastup na humanitarnom koncertu.

"Za mene je Bajram najveseliji dan u godini, a ujedno kruna svetog mjeseca Ramazana. Drago mi što ću u nedjelju moći uraditi dobro djelo nastupom na bajramskom koncertu u Skenderiji čiji prihod ide za stipendiranje djece. Svaki čovjek treba da bude drugom čovjeku na usluzi koliko god je u mogućnosti“, kazao je Huseinbegović za Sarajevo-x.com.

Za višestruko nagrađivanu rediteljicu Aida Begić bajramsko slavlje protiče u znaku druženja sa dragim osoba koje, zbog svakodnevnim obaveza, ne stigne redovno viđati.

"Bajram obično obilježavam na tradicionalan način, obilazim rodbinu i prijatelje. Za osobu koja živi prilično ubrzanim tempom života, ovo je dobra prilika za opuštanje uz ugodno društvo i nezaobilaznu baklavu“, objašnjava Aida.

Porodični ručak i posjeta prijateljima obilježit će prvi bajramski dan proslavljenog bh. internacionalca i bivšeg reprezentativca nogometne reprezentacije naše zemlje Muhameda Konjića. Ovaj dan je nakon rođenja dvojice sinova za njega dobio posebnu draž.

"Nakon mjeseca posta i odricanja, Bajram nam dođe kao nagrada. Tih dana posebno me dojmi oduševljenje mojih klinaca, koje me vrati u djetinjstvo i vrijeme kada sam kao mali jedva čekao da dođe Bajram“, prisjetio se Konjić.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Beriz Belkić dočekat će Bajram u kućnom ambijentu, u društvo najmilijih.

"Bajram za mene znači isto ono što je značio za moje roditelje, to je dan radosti, prijateljstva i vjere u ljude. Moja familija i ja ćemo se prvi dan okupit u našoj domu, a drugi dan idemo na ručak kod ženine porodice“, kazao je Belkić za naš portal.