Atif Dudaković
0

"Proslava Abdićevog rođendana je cirkus"

FENA
Pa nije to ništa posebno. Zar takve naručene i ispolitizovane cirkuse ne gledamo i ne doživljavamo svakodnevno - riječi su kojima je ratni komandant Petog korpusa Armije RBiH general Atif Dudaković prokomentirao u četvrtak za Fenu vijest da će "u povodu rođendana Fikreta Abdića Babe u nedjelju 28. septembra biti upriličen organizirani odlazak građana iz BiH u Pulu“.

Saopštenje o organiziranom odlasku u Pulu objavio je u četvrtak Koordinacioni odbor za obilježavanje rođendana Fikreta Abdića Babe, naglašavajući kako se za Pulu "očekuje odlazak velikog broja građana sa 40 do 50 autobusa“.

"Brojni primjeri i demonstracije podrške nerazumnom ponašanju, podrške ili odbrane zločina, kao i ovaj slučaj očito su predmet izučavanja za psihologe, sociologe, političare. Za razumne ovo je dobar pokazatelj naše društvene stvarnosti ili dobro upozorenje na vremena iza, na vremena ispred i s kim sve imamo posla“, izjavio je Dudaković.

Fikret Abdić Babo rođen je 29. septembra 1939. godine u Donjoj Vidovskoj, u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Tog istog dana 1993. godine preuzeo je vlast u Velikoj Kladuši i uspostavio autonomnu pokrajinu zapadna Bosna, koja je 27. septembra proglašena u Velikoj Kladuši.

Spomenuti 29. septembar je, kazao je general Dudaković, "očito godišnjica početka autonomije“, ili je pak riječ o "Abdićevoj samoljubljivosti“.

Fikret Abdić Babo u Puli izdržava 15-godišnju zatvorsku kaznu na koju ga je zbog ratnih zločina na području autonomne pokrajine zapadna Bosna osudilo pravosuđe Republike Hrvatske u sudskom procesu koji se u Hrvatskoj vodio od 2001. do 2004. godine.