Dio prve dionice puta
55

Prošireno gradilište Prve transverzale u Sarajevu: Preostalo rušenje još jedne kuće

Dž. L.
Srušen još jedan objekt na gradilištu (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Srušen još jedan objekt na gradilištu (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Rušenjem još jednog objekta u sarajevskoj ulici Halida Kajtaza prošireno je gradilište prvog dijela prve dionice Prve transverzale, značajnog višedecenijskog projekta.
Kako smo zatekli na terenu, svi objekti smješteni ispod Avaz Twist Towera uglavnom su srušeni, a gradilište se proširilo gotovo do kružnog toka u naselju Velešići.

Prema podacima Vlade Kantona Sarajevo, od raskrsnice ulica Tešanjska i Halida Kajtaza preostao je još jedan objekt koji će, nakon deložacije vlasnika, biti spreman za uklanjanje. Time će biti "očišćena" kompletna dionica od Američke ambasade do autopraonice u ulici Braće Begić, što će omogućiti pokretanje radova i na ovom dijelu prve dionice transverzale.

Deložacija vlasnika iz posljednje kuće na gradilištu najavljena je još 23. decembra prošle godine, ali pregovori s Općinom Centar i postupak ekproprijacije su se odužili, zbog čega se i dalje čeka na rušenje ovog objekta.

"Strateško opredjeljenje Vlade KS je kvalitetna saobraćajna infrastruktura, koja uključuje i otvaranje Kantona prema sjevernim i zapadnim izlazima iz grada. Doprinijeli smo rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i rušenju objekata koji se nalaze na trasi", izjavio je prije nekoliko dana sada već bivši ministar saobraćaja KS Adi Kalem kojeg je naslijedio Adnan Šteta u novom sazivu Vlade KS.

Podsjetimo, krajem oktobra prošle godine započeli su radovi na izgradnji prvog dijela prve dionice Prve transverzale. Riječ je o dionici između raskrsnica ulice Halida Kajtaza s Kranjčevićevom i Tešanjskom ulicom.

Predstavnici Direkcije za puteve Kantona Sarajevo nedavno su informisali koordinaciju nadležnih u KS da će građevinski dio projekta kroz Vogošću, u dužni od 5,5 kilometara, od izlaza iz tunela "Kobilja Glava" do Jošaničke petlje, koštati oko 50 miliona eura.