Sjajan novi projekt
375

Proširenjem Trga Slobode u centru Tuzle naći će se otvorena scena i amfiteatar

Piše: A. K.
Trg Slobode u Tuzli uskoro bi trebao poprimiti novi, drugačiji izgled, s obzirom na to da je najavljeno njegovo proširenje na još jedan nivo.

Centralni gradski trg u Tuzli trenutno se nalazi na dva nivoa koji obuhvataju čaršijsku džamiju i česmu, te veliku fontanu i zgradu Barok, dok je izgradnja trećeg predviđena na zemljištu na kojem se nalazila nekadašnja zgrada Općine, koja je uslijed slijeganja terena oštećena te je neizbježno bilo njeno rušenje.

"Nakon rušenja stare gradske kuće mi smo razmišljali o izgradnji nove zgrade, ali mišljenje geologa je takvo da to nije moguće izvesti, jer imamo tri rasjeda koji idu direktno na zgradu. Kazali su nam da bi im to pitanje mogli postaviti za deset godina, ali da nisu sigurni da li bi i tada mogli govoriti o izgradnji", kazao je za Klix.ba gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Zbog specifičnosti terena te nemogućnosti izgradnje novog objekta, Gradska uprava Tuzle odlučila se za proširenje Trga Slobode, a Imamović navodi da je ovim projektom zamišljeno da se napravi amfiteatar sa otvorenom scenom.

"Ovaj dio bi bio dovoljno velik da se na njega može montirati i velika scena kakvu smo imali za javne dočeke Nove godine u Tuzli. Drugi nivo bi s trećim bio povezan stepenicama, kao što je to slučaj i u prvom dijelu", rekao je Imamović za Klix.ba.

Idejno rješenje i glavni projekt su već izrađeni, a tender za izvođenje radova uskoro će biti raspisan.

Nakon završetka ove procedure bit će poznat i tačan datum početka izvođenja radova, a gradonačelnik Tuzle je naglasio da realizacija ovog projekta ne bi trebala utjecati na početak nove turističke sezone u gradu koji iz godine u godinu bilježi povećanje broja gostiju, posebno u ljetnom periodu.