Zemlja diplomata
46

Proširena lista bh. funkcionera koji imaju pravo na diplomatski pasoš

Piše: Er. M.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Ministarstvo vanjskih poslova BiH izmijenilo je Pravilnik o izdavanju diplomatskih pasoša na način da je proširena lista bh. državnika kojima je omogućeno da imaju specijalni tretman kada prelaze "preko granica" isto kao i diplomatski imunitet u državi u kojoj službeno borave.

U Službenom listu BiH objavljen je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o izdavanju diplomatskih pasoša, a koje je donijelo Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Ovim izmjenama omogućeno je da diplomatske pasoše BiH imaju i direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA), generalni revizor i zamjenici generalnog revizora u Uredu za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK) i direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA).

Također, izmijenjena je i takozvana "Lista B" na način da je određeno kako se diplomatski pasoši dodjeluju članovima Komisije za evropske integracije Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, članovima Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske i stalnim sudijama i ad hoc sudijama u Međunarodnim sudovima/arbitražama, imenovane od institucija Bosne i Hercegovine.

Tako će pored predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edina Mušića i njegovih zamjenika Mladena Boškovića i Vesne Švancer diplomatske pasoše imati i Ismet Osmanović, Elvir Karajbić, Nasir Beganović, Dženan Đonlagić, Boro Krišto, Jozo Bagarić, Salem Halilović i Jusuf Bubica, svi članovi Komisije za evropske integracije Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Što se tiče Narodne skupštine RS-a, i prije usvajanja izmjena Pravilnika o izdavanju diplomatskih pasoša pravo na diplomatski pasoš imali su predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović ima diplomatski pasoš isto kao i potpredsjednici NSRS Nenad Stevandić, Senad Bratić, Sonja Karadžić i Željka Stojičić.

Pored njih, pravo na diplomatski pasoš sada su ostvarili i Branislav Borenović, Dušica Šolaja, Adam Šukalo, Zorica Kuzmanović Vasilić, Vukota Govedarica, Vanja Bajić, Darko Banjac, Srđan Mazalica i Neno Dobrijević, svi članovi Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske.

Diplomatske pasoše u našoj zemlji još koriste (Lista A):

1. Predsjedavajući Predsjedništva BiH 2. Članovi Predsjedništva BiH 3. Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 4. Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH 5. Poslanici oba doma Parlamentarne skupštine BiH 6. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH 7. Ministri u Vijeću ministara BiH 8. Zamjenici ministara u Vijeću ministara BiH 9. Predsjednik Ustavnog suda BiH
  1. Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine
  2. Javni tužilac Bosne i Hercegovine
  3. Direktor Direkcije za evropske integracije BiH
  4. Direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka
  5. Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine
  6. Direktor Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine
  7. Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH
  8. Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH
  9. Sudije Ustavnog suda BiH
  10. Predsjednik Federacije BiH
  11. Potpredsjednici Federacije BiH
  1. Predsjednik Republike Srpske
  2. Potpredsjednici Republike Srpske
  3. Predsjednik Vlade Federacije BiH
  4. Predsjednik Vlade Republike Srpske
  5. Bivši ambasadori i generalni konzuli BiH, koji su na radu u MVP-u BiH proveli najmanje 10 godina, od čega najmanje 5 godina na poslovina ambasadora ili generalnog konzula, pod uslovom da nisu zaposleni u privatnom sektoru
  6. Oficiri za vezu Predsjedništva BiH sa Međunarodnim sudom za ratne zločine
  7. Oficir za vezu Bosne i Hercegovine u SECI/SELEC
  8. Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine
  9. Bivši članovi Predsjedništva BiH
  10. Bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH
  11. Bivši ministri vanjskih poslova BiH

Isto tako, diplomatski pasoš koriste i (Lista B):

1. Šefovi kabineta i Savjetnici članova Predsjedništva 2. Generalni sekretar Predsjedništva BiH 3. Šef Protokola Predsjedništva BiH 4. Šef Odjela za odnose sa javnošću Predsjedništva BiH 5. Ombudsmeni za zaštitu ljudskih prava BiH 6. Ministri u Vladi Federacije BiH 7. Ministri u Vladi Republike Srpske 8. Po dva visokodostojnika vjerskih konfesija u Bosni i Hercegovini, koji su članovi Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine 9. Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH 10. Potpredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH 11. Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH 12. Potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH 13. Predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske 14. Potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske 15. Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske 16. Potpredsjednici Narodne skupštine Republike Srpske

Javnosti je poznato da je u BiH krajem 2015. godine u opticaju bilo 1.912 diplomatskih pasoša izdatih u skladu sa u skladu s odredbama Zakona o putnim ispravama Bosne i Hercegovine i Pravilnikom o izdavanju diplomatskih pasoša.

Diplomatski pasoš je posebna putna isprava koja se izdaje državnim predstavnicima i drugim osobama sa diplomatskim statusom u cilju zaštite i dokazivanja diplomatskog statusa. Nosilac diplomatskog pasoša ima puni diplomatski imunitet i diplomatske privilegije u državi u kojoj vrši svoje funkcije ili u kojoj službeno boravi.