Rendić stigao u rodnu Tuzlu
0

"Prošao sam pakao i svašta doživio"

FENA/Sarajevo-x.com
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Nakon što je danas u kasnim poslijepodnevnim satima oslobođen iz zatvora u Sremskoj Mitrovici, Tuzlak Jasmin Rendić večeras oko 20 sati u pratnji ambasadora Bosne i Hercegovine u Srbiji Boriše Arnauta i roditelja doputovao je u Tuzlu.

Predstavnik Fondacije Istina, pravda, pomirenje Sinan Alić tim povodom organizirao je pres- konferenciju. Tom prilikom mnogobrojnim novinarskim ekipama obratio se i Jasmin Rendić.

“Još uvijek ne mogu da vjerujem da sam na slobodi. Toliko dugo sam očekivao da ugledam svoj rodni grad, svoje roditelje. Jako sam uzbuđen i ono što sad mogu reći je da sam prošao pakao, svašta doživio, ali za detalje ima vremena. Najvažnije je da sam u svojoj Tuzli i da sam slobodan”, kazao je Jasmin Rendić.

I ambasador Boriša Arnaut je izrazio zadovoljstvo što je nakon toliko vremena Jasmin Rendić konačno slobodan.

“Učinili smo sve što je bilo potrebno. Najvažnije od svega je da je Jasmin Rendić na slobodi”, kazao je bh. ambasador u Srbiji Boriša Arnaut.

Rendić je uhapšen prošle godine, tačnije 24. aprila na graničnom prelazu Sremska Rača, na osnovu Interpolove potjernice koju su raspisale afganistanske vlasti zbog navodne prevare. Istražni sudija Višeg suda u Sremskoj Mitrovici Rendiću je odredio ekstradicioni pritvor.

Na teret mu je stavljena kupovina šest dijamantskih prstenova vrijednih pola miliona dolara čekom bez pokrića.

Rendić je tvrdio da nema nikakve veze sa prevarom i da je žrtva krađe identiteta. Njegov advokat je tvrdio da je u Rendićevom slučaju došlo do kršenja zakona Republike Srbije i međunarodnih konvencija koje je potpisala.

Zvanične vlasti iz Afganistana nikada nisu podnijele zahtjev Srbiji za izručenjem.