Srušeni civilni objekti
40

Proruski separatisti tvrde da je Ukrajina uništila nekoliko zgrada u Donbasu i da ima mrtvih

N. V.
Foto: Ria Novosti
Foto: Ria Novosti
Ria Novosti navode da su Oružane snage Ukrajine pokušale napasti proruske vojne položaje u oblasti Pionersky, odnosno luhansku policiju.

Resor samoproglašene republike je izvijestio o tome da su ukrajinske snage prešle rijeku i da su srušili nekoliko stambenih objekata u kojima je bilo civila.

"Oko pet ujutro, 20. februara, militanti 79. desantno-jurišne brigade pokušali su da napadnu položaje Narodne milicije. Usljed okršaja, neprijatelj je pretrpio gubitke i povukao se", navodi se u njihovoj poruci.

Usljed djelovanja Oružanih snaga Ukrajine navode da je uništeno pet stambenih objekata, a da među civilnim stanovništvom ima mrtvih.

Proteklih dana situacija u Donbasu je ozbiljno eskalirala, sve češće se mogu čuti informacije o oružanim ispadima, a sa prostora Rostovske oblasti evakuisane su žene, djeca i stariji, dok je objavljena i opća mobilizacija.

Konflikt na istoku Ukrajine traje osam godina, a za to vrijeme, prema podacima UN-a, više od 13.000 ljudi je ubijeno, a oko 44.000 ih je povrijeđeno.