{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Proradila nova SOS telefonska linija

N
16.6.2004. u 19:11
0
0
Proradila nova SOS telefonska linija
0
Proradila nova SOS telefonska linija
Danas je u Sarajevu puštena u funkciju "SOS crvena linija - telefon za žrtve nasilja", koja bi u budućnosti trebala pomagati žrtvama svih oblika nasilja, a naročito onoga koje se događa u porodici.
Projekat je finansirala Vlada Sarajevskog kantona, a realizirali su ga MUP Sarajevskog kantona, Kantonalni centar za socijalni rad i Fondacija lokalne demokracije (FDL). Istovremeno s puštanjem u rad SOS telefona predstavnici te tri institucije potpisali su i naputak za postupak zaštite žrtava nasilja koje predstavlja institucijsko povezivanje organizacija koje se bave nasiljem.

"Sve žrtve nasilja sada mogu u toku 24 sata nazvati broj 033/222-000 na koji će se javljati dežurni operater koji će, nakon vlastite procjene, kontaktirati odjeljenje MUP-a za nasilje u porodici koje će dalje poduzimati potrebne radnje. Operateri imaju obavezu štititi identitet žrtve koja će biti zbrinuta na pravi način", pojasnila je Jasmina Mujezinović, izvršna direktorica FDL-a.

Nasilje u porodici je nešto što je na tim prostorima stoljećima bilo tabu tema, čak i za policiju. Žrtva je osjećala krivnju i strah i najčešće je bila prezrena od okoline, čime je postajala neka vrsta zaštitnika nasilja i sve je to bio prvenstveno lični problem.

Situacija se znatno izmijenila tek od 1. augusta 2003., kada je nasilje u porodici konačno okarakterizirao kao kazneno djelo i kao takvo regulirano Kaznenim zakonom FBiH.

"Policija sada ima ovlasti intervenirati i sankcionirati nasilničko ponašanje, kao i zaštiti žrtvu, te sve podatke dostaviti nadležnom tužilaštvu. Naša je obaveza zaštititi osobu i imovinu građana, stoga se svaka žrtva nasilja može obratiti i direktno policiji", rekao je Predrag Kurteš, načelnik Odjeljenja za opće namjene MUP-a SŽ-a.

Za zbrinjavanje žrtava postoje i dva skloništa kapaciteta 35 kreveta. Jedno je za žene i djecu, a drugo za maloljetne djevojke. U narednih godinu dana telefon će voditi FDL. To vrijeme biće iskorišteno za osposobljavanje ljudi iz Centra za socijalni rad koji bi postepeno trebali preuzeti vođenje linije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: