Dva scenarija
15

Propast sporazuma nikome ne ide u prilog: Šta se može očekivati na sjednici Predsjedništva BiH

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Sjednica Predsjedništva BiH zakazana za sutra, 20. augusta, otkrit će mnogo toga u vezi s procesom formiranja vlasti na državnom niovu. Ili će na neki neočekivan način i suprotno dosadašnjim porukama Milorada Dodika biti podržan ANP i imenovan mandatar za Vijeće ministara ili slijedi još dublja politička kriza.
Opcija o odgađanju sutrašnjih sjednica Predsjedništva (o ANP-u - redovna) i (o mandataru - vanredna) više nije u igri nakon današnjeg sastanka američkog i britanskog ambasadora s predsjedavajućim Predsjedništva BiH.

Lider SDA danas je poručio da očekuje rješenje ključnih pitanja na sutrašnjoj sjednici, a to je prvo usvajanje i odluka o slanju ANP-a, a potom i imenovanje mandatara.

Optimistično, ali u raskoraku s Dodikovim porukama, koji kaže da neće glasati za ANP.

U ovoj "taktici procedura" o prioritetima trenutno su izvjesna dva scenarija. Prvi, onaj idealni, je da članovi Predsjedništva usvoje određenu verziju ANP-a, a potom na vanrednoj sjednici imenuju mandatara za Vijeće ministara BiH.

Druga opcija je da Komšić i Džaferović glasaju za ANP, a da Dodik povuče pitanje vitalnog entitetskog interesa i kao u slučaju Pelješkog mosta zatraži izjašnjavanje Narodne skupštine Republike Srpske. Tim potezom priča o ANP-u bila bi dodatno otežana i usporena, ali i formiranje državne vlasti.

Opcija koja do sada nije spominjana, a koja potencijalno može biti stavljena na stol, je da se članovi Predsjedništva BiH nađu konsenzus koji bi podrazumijevao zaključak o ANP-u i glasanje za mandatara.

Jedno je sigurno, propast sporazuma nikome od političkih partnera ne ide u prilog i samo dodatno usložnjava ionako komplikovane političke odnose.

Prva sjednica Predsjedništva BiH zakazana je u 11 sati, dok je druga, vanredna u 12 sati.