{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Propao sastanak Mujezinović – Dodik

F
27.9.2009. u 15:41
0
28
Propao sastanak Mujezinović – Dodik
0
Propao sastanak Mujezinović – Dodik
Stranka demokratske akcije je saopćila da je premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović danas namjeravao razgovarati sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom o realiziranju odluka visokog predstavnika, deblokadi Elektroprijenosa BiH i neiskorištenih sredstava ove javne korporacije te rješavanju niza drugih problema nastalih uslijed "antidejtonskog djelovanja iz RS (gas, raspodjela akciza, itd.)", ali da je, kako je i očekivano, sastanak propao.
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je, međutim, da na današnjem sastanku sa premijerom Federacije BiH Mustafom Mujezinovićem postignuta saglasnost da predsjednik Skupštine akcionara "Elektroprenosa BiH" zakaže sjednicu Skupštine na kojoj bi bila razmatrana otvorena pitanja u vezi funkcionisanja ove kompanije.

"Mi iz Republike Srpske smatramo da visoki predstavnik mora da stavi van snage svoje odluke u vezi ove korporacije, jer nisu u skladu sa direktivama EU i da nakon toga ljudi mogu da vrše svoje aktivnosti na pripremi Skupštine", rekao je Dodik novinarima u Doboju nakon sastanka.

On je naveo da RS nije protiv funkcionisanja "Elektroprenosa BiH", ali da traži da budu zaštićena njena prava po pitanju kapitala koji se tamo nalazi.

"Republika Srpska je natjerana da unese u vlasništvo kompanije 110 kilovotni prenosni sistem mreže i uknjiži ga u 'Elektroprenos", a ista ta mreža u FBiH data je kompaniji na korištenje, što znači da nije uknjižena u vlasništvo kompanije", rekao je Dodik.

On je naveo da ne postoji nijedan akt u oblasti "Elektroprenosa BiH" da je dogovoren.

"Sve jedna odluka i zakoni, statut i poslovnik o radu doneseni su nametanjem, a ono što danas ima kao važeći akt nametnut je od visokog predstavnika i uprave koja je imenovana od visokog predstavnika", rekao je Dodik.

On je dodao da je na sastanku bilo riječi i o pitanju sukcesije ili, kako je rekao, sredstava koje je visoki predstavnik, opet, neovlašćeno posegao da rasporedi i kojim je doveo u pitanje kredibilitet i funkcionisanje zajedničkih organa u BiH.

"Na prijedlog Vlade FBiH izvršio je raspodjelu sredstva za ovu godinu i dodijelio nova sredstva, bez obzira što imaju suficit od 120 miliona, a sve to je urađeno da bi se entiteti našli u što većem finansijskom problemu", rekao je Dodik.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Mustafa Mujezinović izjavio da su stavovi u vezi sa "Elektoprenosom BiH" i dalje podijeljeni, ali da je jedna zajednička stvar da kompanija mora funkcionisati.

"Funkcionisanje ove kompanije najvjerovatnije ćemo postići održavanjem Skupštine, koja već duže vremena nije održana", smatra Mujezinović.

On je mišljenja da treba primjeniti odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u vezi sa "Elektroprenosom BiH" i sve što u vezi toga slijedi, jer, kako je rekao, građani BiH ne mogu bez elektroprenosa.

Mujezinović je izrazio uvjerenje da će "taj motiv i ta ideja početi uskoro da se primjenju".

On je rekao da je današnji sastanak inicirala Vlada FBiH, koja, kako je naveo, ima velikih problema u snabdijevanju električnom energijom pojedinih dijelova FBiH, koji su posljedica dugogodišnjeg neulaganja.

Mujezinović je istakao da je sa premijerom Dodikom razgovarao o stanju u "Elektroprenosu BiH", snabdijevanju gasom za iduću sezonu, kao i drugim temama koje se tiču raspodjele sredstava na entitete.

"Na sastanku sam tražio da razgovaramo i o ostalim korporacijama koje su predviđene Dejtonskim sporazumom", rekao je Mujezinović i dodao da nije postignut dogovor o sljedećem sastanku.

Na pitanje da li je riječ o koincidenciji ili sinhronizovanoj akciji Vlade FBiH i OHR-a, s obzirom da je Incko 18. septembra donio odluke o "Elektroprenosu BiH" i da je isti dan on pozvao premijera Dodika na razgovore o toj kompaniji, Mujezinović je rekao da on sam sa tim nema nikake veze i da je to "pisanje nekih medija".

Na pitanje da li je optimista nakon današnjeg sastanka, federalni premijer je rekao da je to jedan od običnih sastanaka i da poslije njega život teče dalje, te da ne postoje ključni istorijski momenti.

Mujezinović nije želio da komentariše izjavu premijera i lidera SNSD Milorada Dodika da će njegova stranka prekinuti saradnju sa SDA i povući svog ministra iz Vlade FBiH, ocijenivši da o tome ne treba da razgovaraju premijeri.

Stranka demokratske akcije saopštila je da je ipak današnji sastanak dvojice premijera u Doboju propao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: