Bez podrške
36

Propao sastanak: DF i SBiH u Tuzli odbili dati potpise za manjinsku vladu koju formira SDP

Piše: A. K.
Socijaldemokratska partija (SDP) Tuzlanskog kantona aktivno radi na prikupljanju potpisa za formiranje takozvane manjinske Kantonalne vlade, a kako trenutno stvari stoje, potrebna većina od 18 zastupnika u Skupštini već je osigurana. Svoju podršku ovom poduhvatu zvanično ne daju Demokratska fronta (DF) i Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

S obzirom na to da priča o građanskom bloku u kojem su pored SDP-a bili još i DF, SBiH, Naša stranka i Savez za bolju budućnost (SBB) nije uspjela, SDP se okrenuo projektu takozvane manjinske vlade.

Kroz ovo SDP želi premijersku poziciju i šest ministarstava, a ideja je ponuđena svim zastupnicima u Skupštini TK koji bi trebali dati svoju podršku.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli, minimalna većina od 18 zastupnika u Skupštini TK trenutno postoji, jer je svoje potpise dosad stavilo deset zastupnika SDP-a, zatim po dva iz SBB-a i Naše stranke kao i četiri iz Pokreta demokratske akcije (PDA).

Danas je u prostorijama SDP-a u Tuzli održan sastanak s predstavnicima DF-a i SBiH koji su izričito protiv ovakvog sastava Vlade TK. Iz DF-a ne žele zbog PDA, a iz SBiH zbog ranije potpisanog koalicionog sporazuma sa Strankom demokratske akcije (SDA).

"Ovo nije manjinska vlada, jer ljudi otvoreno govore da imaju potpise SDP-a, PDA, SBB-a i Naše stranke. Stav Kantonalnog odbora DF-a je da mi nećemo s onima koji su dosad nosili vlast u ovom kantonu. To nećemo potpisati, jer se na ovakav način žele prevariti građani koji su izašli na izbore", rekao je za Klix.ba Mahir Mešalić iz DF-a.

Kako nam je potvrđeno, svoje potpise podrške danas nisu željeli dati ni iz SBiH s obzirom na ranije potpisani koalicioni sporazum sa SDA.

S druge strane, prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli, u ponedjeljak bi u Tuzli trebao biti održan sastanak predstavnika SDP-a s članovima Naše stranke, a vezano za formiranje vlasti u ovom kantonu.

Iz Naše stranke su za Klix.ba kazali da priča o manjinskoj vladi ima njihovu podršku samo ako na ministarskim ili premijerskoj poziciji neće biti SDA i PDA kadar.

"U vrijeme kada su počele političke turbulencije vezano za pet političkih stranaka koje su bile okupljene u koaliciji 19, Naša stranka je dala ideju da se ide u kreiranje manjinske vlade. Mi je podržavamo samo ako će je činiti stranke građanske orijentacije. Tražimo da se program kojeg smo usaglasili zajedno na ranijem principu 19 zastupnika ponudi i da se traže potpisi od svih 35 zastupnika u Skupštini TK, bez obzira na političku partiju. Ako takav koncept uspije imali bismo manjinsku vladu koja nije rijetkost. Ovo je posljednje rješenje koje može očuvati građanski koncept i duh u TK", rekao je za Klix.ba predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Tuzla Mirsad Čamdžić.

Na kraju kažimo i to da već šest mjeseci od održavanja općih izbora u našoj zemlji Skupština TK nije konstituisana u cijelosti. Naime, problem je u Klubu Bošnjaka koji još nema svog kandidata za člana rukovodstva ovog zakonodavnog tijela. Zbog nefunkcionisanja, prije nekoliko dana Selim Bešlagić iz Naše stranke podnio je ostavku na poziciju predsjednika Kluba Bošnjaka u Skupštini TK.