Pacijenti čekaju
13

Propao još jedan sastanak Vlade KS i zdravstvenih radnika, pacijenti bez pune usluge treći mjesec

M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Još jedan sastanak Pregovaračkog tima Vlade KS i Sindikata radnika u zdravstvu KS prošao je bez dogovora. Zdravstveni radnici ulaze u treći mjesec štrajka, a rješenje se ne nazire. Pacijenti su ti koji i dalje najviše ispaštaju jer ne mogu dobiti punu zdravstvenu uslugu.

Kako nam je rekao predsjednik Sindikata Edo Selimić, Vlada KS je ponudila da razgovaraju o koeficijentima medicinara koji nisu ljekari, ali da doktorske koeficijente ne smiju dirati.

"Za koeficijente nezdravstvenih radnika koji rade u zdravstvu - njima šta Bog da. Onog momenta kada bi to potpisali, onda bi se stvorio i četvrti sindikat, a to je sindikat nezdravstvenih radnika zaposlenih u zdravstvu KS. Pitamo se da li su oni to uradili ciljano i svjesno da nas 'pocijepaju' i da nemamo nijedan reprezentativni sindikat", rekao je Selimić.

Ponovio je kako bi benefit od potpisivanja granskog kolektivnog ugovora koji oni predlažu imali svih 7.500 zaposlenih u zdravstvu, a da se ovakvim pokušajem "cjepkanja" stvara sindrom Srbije gdje nema kolektivnog ugovora i gdje vlast daje šta i koliko hoće, jer nemaju zakonskog akta po kojem ih mogu procesuirati.

"Ovo su niski udarci ispod pojasa, ali šta ćemo kada imamo takvu vlast. Mi naravno nismo potpisali ništa, jer bi to bilo samoubistvo. Ti ljudi ne razumiju šta je sindikalni rad i ne mogu razumjeti da se naš sindikat bori jednako i za specijalistu i za čistačicu. Borit ćemo se i dalje", kazao je Selimić.

Pozvali su Pregovarački tim na nove pregovore u prostorijama Sindikata u ponedjeljak, 4. novembra u 14 sati s porukom kako neće dozvoliti da se ovo "mrcvarenje" nastavi.

"Sudski proces za diskriminaciju se nastavlja i kada se to završi pojavit će se 6.000 nedoktora koji će tražiti nadoknadu štete na osnovu diskriminacije koju su doživjeli od Vlade KS, a to su ogromna sredstva koja će morati platiti. Neka razmišljaju o tome", kazao je Selimić.

Istakao je kako se, uprkos tome što nastavljaju štrajk, trude da pacijentima izađu maksimalno ususret i pruže im zdravstvenu uslugu. S druge strane, situacija na terenu nije idealna. Pacijenti koji imaju zakazane operativne zahvate i preglede koji nisu označeni kao "cito" još uvijek čekaju. Podržavaju borbu zdravstvenih radnika, ali ne nauštrb svog zdravlja.