Ne nazire se rješenje
12

Propali pregovori Vlade i prosvjetara u Krajini, sutra veliki protesti u Bihaću

M. N.
Pregovori prosvjetara i Vlade USK ponovo su propali. Kako su kazali iz sindikata prosvjetara koji su u štrajku već treću sedmicu, Vlada je ponovo ponudila već odbijen prijedlog, a to je da isplatu razlike izvrše 2020. godine, a da početak pregovora o izmjenama Kolektivnog ugovora u vezi sa minulim radnom bude tek za 15 dana.

"Izmjena Pedagoških standarda i Pravilnika o napredovanju se ne spominje za osnovno obrazovanje, a ostale naknade obavezuju se da će isplaćivati u kontinuitetu bez ikakvog plana. Posebno nas je razljutilo da će se za realizaciju Sporazuma starati potpisnici. Jučerašnji pregovori su bili korak naprijed, a današnji devet koraka nazad, tj. samo jedan od 10 zahtjeva Vlada USK je spremna ispoštovati, a to je osnovnica 302 koju oni već imaju čitavu godinu. Za nas j ovo bila uvreda!", kazali su iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja USK.

Prijedlog Sporazuma
Prijedlog Sporazuma

Oba sindikata pozvala su svoje članove da dođu u što većem broju na proteste koji su zakazani za četvrtak, 19. septembar u 16 sati. Kako su saopćili, za razliku od ranijih protesta MUP USK im ovaj put nije dozvolio šetnju u većim grupama.

S druge strane, Vlada USK saopćila je kako sindikati nisu prihvatili današnji tekst Sporazuma i da se pregovori nastavljaju ujutro u 9 sati.

Prosvjetari su poručili kako ne prihvataju mrvice i da traže ono što im pripada. Dobili su obavijest kako je Općinski sud u Bihaću pomjerio ročište o zabrani organizovanja štrajka za sedam dana.

"Svi aparati na djelu, od državnih do ljudskih resursa, Kafka bi zavidio", poručili su prosvjetari.

Još jednom su se zahvalili roditeljima na razumijevanju i pozvali ih da im i dalje budu podrška.

Sve je izvjesnije da učenici neće krenuti u školu ni četvrtu sedmicu septembra jer se rješenje problema još ne nazire.