Velika dugovanja
123

Propala još jedna aukcija: Nije bilo zainteresovanih za GRAS-ove tramvaje i autobuse

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uprava za indirektno oporezivanje BiH danas je na Općinskom sudu u Sarajevu ponovo pokušala prodati GRAS-ova vozila kako bi naplatila dugovanja po osnovu PDV-a koji trenutno iznosi 24,3 miliona KM. Međutim, nijedno od 36 ponuđenih vozila nije prodato jer na zakazanoj aukciji nije bilo ponuđača.

"Današnja javna aukcija pokretne imovine preduzeća GRAS iz Sarajeva završena je bezuspješno jer se na ročištu za prodaju imovine nije pojavio nijedan kupac. UIO će kod nadležnog suda zatražiti nastavak izvršenja na način da ćemo tražiti zakazivanje novog ročišta za prodaju predmetne imovine", kazao nam je Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH.

U ponudi su bila vozila koja su u pokretnom stanju, osam tramvaja i 28 autobusa i minibusa čija je vrijednost pocijenjena na 16,2 miliona KM.

Veliki dio GRAS-ovog duga odnosi se na zatezne kamate koje se iz dana u dan povećavaju, a u postupak prinudne naplate prvi put je ušao 2008. godine. S obzirom na to da obveznik nije podmirivao obaveze po reprogramu duga u ratama, kao ni obaveze iz tekućih PDV prijava, uprava je 10. aprila 2015. godine ukinula rješenje kojim je bilo odobreno plaćanje duga u ratama te je četiri dana kasnije pokrenula izvršni postupak pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Dvije aukcije su odgođene na zahtjev Vlade Kantona Sarajevo, a treći zahtjev za odgodu je odbijen je nisu postojali opravdani razlozi, dok je jedna aukcija propala.

Iako su iz UIO BiH ovog puta očekivali veći broj pravnih osoba koje se bave uslugama prijevoza, čini se da niko ne želi GRAS-ova vozila.

U pokušaju da naplati dugovanja UIO je u nekoliko navrata zaplijenila novac na računu banke u iznosu od nekoliko stotina hiljada KM te je izvršila i blokadu 12 tramvaja koji ranije nisu bili upisani kao založno pravo u registru zaloga.